StoryEditor
Predmet respiratori

Proširuje se istraga: Tko je pomagao Novaliću i društvu nakon počinjenja kaznenog djela?

Piše desk  /  17.11.2021., 08:32h
Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv nekoliko osoba zbog sumnje da su pomagali optuženima u aferi Respiratori, saznaje Žurnal.

Iz Tužiteljstva BiH su potvrdili da vode istragu zbog počinjenog kaznenog djela “pomoć počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela“. Nisu precizirali protiv koga se istraga vodi, ali su naveli da se radi o “osobama koja su pomagala počiniteljima kaznenih djela u predmetu Fadil Novalić i drugi”. 

U Tužiteljstvu se privodi kraju i istraga o navodima tajnice Vlade FBiH Edite Kalajdžić u pogledu korištenja njenog telefonskog broja, koji joj je privremeno oduzet tijekom istrage.

“U tom predmetu već je okončano potrebno vještačenje, te se prikupljaju i drugi dokazi potrebni za donošenje tužiteljeve odluke. Vještačenjem je utvrđeno da ne postoji osnova sumnje da je mobilni telefon korišten u vrijeme kada je deponiran u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da postoje osnove sumnje da se i ove radnje mogu dovesti u vezu s kaznenim djelom “Pomoć počinitelju poslije učinjenog djela”, istražne aktivnosti provode su u istom predmetu Tužiteljstva”, kažu u Tužiteljstvu BiH.

Kalajdžić je, podsjetimo, nedavno svjedočila pred Sudom BiH, u nastavku suđenja optuženom premijeru i suoptuženima u aferi teškoj 10,5 milijuna KM. Rekla da je njen telefonski broj korišten, iako je još od prošle godine deponiran u Tužiteljstvo BiH. O ovome je uputila i nekoliko dopisa Tužiteljstvu BiH, a o čemu je tužitelj Mirza Hukeljić obavijestio Sud BiH, ali i obrane.

Kalajdžić je saslušavana i tijekom istrage, kao i nekadašnji šef Novalićevog ureda Hasan Ganibegović. Oni su s premijerom Novalićem činili Viber grupu GENSEK u kojoj su razmjenjivali poruke o nabavi respiratora.

Zanimljivo je da većina ključnih svjedoka, među kojima su Ganibegović i Kalajdžić, ali i Sanita Alagić iz FUCZ-a, promijenili svoje iskaze i u sudnici su govorili dosta drugačije od onoga što su pričali tijekom istrage. To su pravdali “velikim pritiskom tužitelja”, kao i činjenicom da im nije bio poznat njihov status.

Ganibegovića je Tužiteljstvo BiH, čak, proglasilo i za neprijateljskog svjedoka. Ipak, svi oni su potpisali zapisnike o saslušanju, piše Žurnal.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:23