Article_Top_970x250

Prosinečki je autoritet, on kad nešto kaže, to se mora poštovati

medunjanin za avaz

Prosinečki je autoritet, on kad nešto kaže, to se mora poštovati

sij 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iako je zagazio u četvrto desetljeće života, Medunjanin je sigurno spreman nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine pomoći bar još u jednom kvalifikacijskom ciklusu.  

Trenutno nastupa u američkoj MLS ligi i član je Philadelphie, a iz dalekih Sjedinjenih Američkih Država bh. reprezentativac je dao opširni intervju za Dnevni avaz, u kojem je govorio o rodnom Sarajevu, životu u Americi, novom izborniku BiH Robertu Prosinečkom...

Živite u Americi od siječnja 2017. godine, jeste li se navikli i kako je biti stanovnik SAD?

- Život u Americi mi se stvarno sviđa, ljudi me cijene, radi se profesionalno i to mi je najvažnije. Kad god imam slobodnog vremena i nisam na nogometnom terenu, obavezno idem u dvorane i pratim NBA susrete. Uživam prateći košarku. Također, NFL je najpopularniji sport u SAD i redovno preko televizije gledam utakmice.

Spomenuli ste NBA ligu. Viđate li se, možda, s bh. košarkašima Jusufom Nurkićem i Mirzom Teletovićem?

- Pratim redovno njihove nastupe, ali još se nismo vidjeli. Čim budu sa svojim matičnim klubovima gostovali u mome gradu, rado ću sjesti s njima i družiti se. Podržavam sve sportaše iz naše zemlje.

U Americi Vam je lijepo, ali pretpostavljam da Vam nedostaje rodno Sarajevo. Dolazite li u glavni grad BiH?

- U Sarajevu mi je obitelj. Kad god sam slobodan, gledam da dođem u Sarajevo i slobodno vrijeme provedem u društvu voljenih. Također, svaki dolazak u glavni grad BiH znači da obavezno moram otići na čaršiju na čuvene ćevape.

Da se vratimo na sportske teme. Kako komentirate izbor Roberta Prosinečkog za izbornika BiH?

- Prosinečkog poznajem još iz vremena kad sam igrao za turski Gazijantepspor. On je tada bio trener Kajserija. Bio je dobar stručnjak, njegova ekipa je uvijek igrala lijep nogomet. Smatram da je došao trener s autoritetom koji je igrao u najvećim evropskim klubovima. On kad nešto kaže, to mora da se poštuje odmah.

Propao nam je protekli kvalifikacijski ciklus. Možemo li se u predstojećem nadati dobrim rezultatima i plasmanu na Euro?

- Istina, opet nam je propala dobra prilika da zaigramo na Svjetskom prvenstvu. Mnogo mi je žao, ali život ide dalje. Dolaze nam nove prilike, a ja uvijek kažem, budemo li se borili svi jedan za drugog, možemo uvijek napraviti dobar rezultat, pa tako i u predstojećim kvalifikacijama.

Nedavno su dva naša standardna reprezentativca, Senad Lulić i Vedad Ibišević, odlučila okončati reprezentativnu karijeru. Kako nadoknaditi takav gubitak?

- Šteta, baš šteta. Odlaze nam dva velika igrača. Ipak, ja mislim da im je rano za odlazak. Ima u našoj reprezentaciji i starijih igrača od njih dvojice. Siguran sam da oni mogu još dosta toga ponuditi i dati BiH. Nikad se ne zna, možda ih Prosinečki uspije uvjeriti da promijene odluku, što bi mi bilo jako drago. Opet kažem, obojica su odlični igrači i ljudi.

U stručnom timu novog izbornika BiH Prosinečkog bit će i Kenan Hasagić i Elvir Rahimić, s kojima ste svojevremeno dijelili svlačionicu u našoj reprezentaciji.

Sjajna prilika

- Igrao sam s obojicom i raduje me dolazak Rahimića i Hasagića. Uvijek sam govorio da u stručnom štabu trebamo imati ljude koji su igrali na velikim utakmicama naše selekcije, jer to dosta znači za svakog igrača. Siguran sam da će biti od koristi za našu selekciju.

Krajem ovog mjeseca „Zmajeve“ očekuje američka turneja u kojoj ćemo odigrati dva prijateljska susreta protiv SAD i Meksika. Šta očekujete od tih susreta?

- Turneja u Americi je izazov da pokažemo da se treba cijeniti naš nogomet. Bit će to sjajna prilika za igrače iz domaće Premijer lige da pokažu da zaslužuju igrati za reprezentaciju. Zvao me je Prosinečki i pitao želim li igrati protiv SAD i Meksika. Naravno, dvojbe tu nema, uvijek želim igrati za reprezentaciju svoje domovine i uvijek sam na raspolaganju ako izbornik procijeni da mogu pomoći reprezentaciji.

Premijer liga? Nije baš sve tako crno

Neminovno je u narednom periodu podmlađivanje bh. reprezentacije. Hoće li okosnicu u narednim godinama činiti igrači iz Premijer lige BiH, ili smo prinuđeni novog Džeku, Ibiševića, Lulića... tražiti u inozemstvu?

- Smatram da ima kvalitete u Premijer ligi BiH. Nije baš tako sve crno. Predstojeće turneja u Americi je odlična prilika da vidimo čime raspolažemo. Na igračima iz Premijer lige je da dokažu i uvjere Prosinečkog da trebaju biti u reprezentaciji. Amerika i Meksiko spadaju u vrh svjetskog nogometa i to je odlična prilika da se počne cijeniti naš domaći nogomet.

Amerikanci mnogo ulažu

Igrali ste u Turskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj... Možete li uporediti europski nogomet s američkim. Kakva je zapravo MLS liga?

- Zaista, nije kurtoazija, MLS liga iz godine u godinu sve je jača. Amerikanci ulažu u nogomet, stalno grade nove najmodernije stadione, u ligi igra dosta reprezentativaca iz mnogih zemalja i na skoro svakoj utakmici u domaćem prvenstvu stadion je pun navijača. Atmosfera zaista bude sjajna, donosi Avaz. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250