StoryEditor
nuklearna elektrana

Proruski separatisti: "Isključenje struje u Zaporižji je ukrajinska provokacija"

Piše desk  /  09.03.2023., 13:22h

Ukrajina je rekla da su projektili prekinuli opskrbu električnom energijom nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi, isključivši je iz ukrajinske mreže.

Elektrana, koju Rusija drži otkako ju je zauzela početkom rata, nalazi se u blizini prve crte i obje su strane upozorile na mogućnost nuklearnih nesreća uzrokovanih borbama.

Dužnosnici koje je postavila Rusija nazvali su isključenje ukrajinskom provokacijom i rekli da postrojenje radi sigurno na pomoćno dizelsko napajanje.

Kijev, crnomorska luka Odesa i drugi po veličini grad Harkiv pogođeni su, a projektili su gađali ciljeve u širokom luku, koji se proteže od Žitomira, Vinice i Rivne na zapadu do Dnipra i Poltave u središnjoj Ukrajini, rekli su dužnosnici.

Ukrajinski dužnosnik rekao je da je protuzračna obrana oborila dronove i krstareće rakete.

"Nažalost, projektil tipa Kindžal pogodio je infrastrukturni objekt", rekao je Serhij Popko, načelnik vojne uprave Kijevske oblasti.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvijestio je o eksplozijama u jugozapadnom dijelu glavnoga grada. Putem Telegrama je rekao da je 40 posto potrošača u Kijevu ostalo bez struje.

Guverner regije Odese Maksim Marčenko rekao je na Telegramu da je masovni raketni napad pogodio energetski objekt u gradu, prekinuvši struju. Pogođena su i stambena područja.

Dnevnik.ba

26. srpanj 2024 04:41