StoryEditor

Proruski orijentiran Zeman ide u drugi krug predsjedničkih izbora s proeuropskim suparnikom

Piše D  /  13.01.2018., 07:01h

Nakon prebrojavanja 99,03 posto listića, Zeman (73), poznat po svojim prokineskim i protumuslimanskim stajalištima, dobiva 38,77 posto glasova birača, priopćio je Državni statistički ured, ispred Drahoša (68), bivšeg predsjednika Češke znanstvene akademije s 26,50 posto.

Drugi krug će "biti izjednačena utrka", ocijenio je neovisni analitičar Jiri Pehe, odgovarajući na upit AFP-a.

"Miloš Zeman će imati velik problem. Jasno je da će ostali kandidati iza ove dvojice, to jest Pavel Fischer, Marek Hilser i Michal Horacek, u drugom krugu glasovati za Drahoša", dodao je.

Sam Drahoš je, izrazivši pred novinarima zadovoljstvo osvojenim rezultatom, rekao kako se nada da će "dobiti glasove onih koji nisu birali Zemana" u prvom krugu.

Drahoš je spomenuo "stanoviti zamor" Miloša Zemana, smjerajući na zdravstvene probleme predsjednika na odlasku koji hoda sa štapom.

Izrazio je želju da se u iduća dva tjedna do drugog kruga "sučeli u javnoj debati" sa Zemanom koji je sve dosad odbijao takvu javnu raspravu.

Zeman je odmah uzvratio: "Nikada se nisam bojao sudjelovanja u debati, još sam mlad i u snazi i svaka rasprava je dobrodošla. Upravo sam na televiziji čuo Drahoša i rado ću mu ispuniti želju", rekao je pred novinarima.

"Na prošlim predsjedničkim izborima dobio sam 24 posto u prvom krugu i 54 posto u drugom, a ove godine 40 posto već u prvom. Čestitam Jiriju Drahošu na lijepom drugom mjestu", rekao je još Zeman koji je na Facebooku zahvalio svima koji su ga podržali najavivši da će se boriti kao lav.

Bivši češki veleposlanik u Francuskoj, Pavel Fischer dolazi na treće mjesto s 10,19 posto, a u stopu ga prate poslovni čovjek i autor glazbenih uspješnica Michal Horacek s 9,14 posto i liječnik Marek Hilser s 8,82 posto.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:07