StoryEditor

Proruski dužnosnik priznao ‘taktičko povlačenje‘ naših vojnika iz Robotina

Piše fena  /  06.09.2023., 09:42h

Dužnosnik koga je postavila Rusija priznao je da su ruske snage napustile ukrajinsko selo Robotin, nakon što je Kijev objavio da je ponovo zauzeo selo.

Jevgenij Balicki, najviši dužnosnik u regiji Zaporožja koga je postavila Moskva, kazao je u televizijskom intervjuu da se ruska vojska povukla iz, kako ih je nazvao, taktičkih razloga.

- Ruska vojska je napustila - taktički napustila - ovo naselje, jer ostati na goloj površini kada nema načina da se potpuno ukopa generalno nema smisla. Stoga je ruska vojska krenula u brda - kazao je.

Rusija nije ranije priznala gubitak Robotina, čije je ponovno zauzimanje Ukrajina objavila 28. kolovoza. U svom dnevnom ažuriranju u utorak, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage odbile dva ukrajinska napada u blizini Robotina.

Više od 18 mjeseci nakon ruske invazije, Ukrajina tvrdi da se pojačava i da je probila prvu rusku liniju utvrđenja na nekoliko mjesta na liniji fronta, uprkos ponovljenim tvrdnjama Moskve da je tromjesečna kontraofenziva Ukrajine neuspješna, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:27