Article_Top_970x250

Proračunskim korisnicima u ŽZH isplaćen je regres

odlukom vlade žzh

Proračunskim korisnicima u ŽZH isplaćen je regres

srp 20, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Jabuka.tv

Odlukom Vlade Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH), a na prijedlog Ministarstva financija, na račune 2.318 proračunskih korisnika danas je uplaćeno po 489,50 maraka naknade troškova za vrijeme korištenja godišnjeg odmora – regres.

Po riječima dopredsjednika Vlade ZHŽ-a i županijskog ministra financija Tonija Kraljevića, regres za ovu godinu je, kao i ranije, obračunat u iznosu od 50 posto prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca prije isplate.

Odluku o utvrđivanju visine i načinu isplate naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) za 2021. godinu donijela je Vlada ŽZH-a na jednoj od svojih posljednjih sjednica, naveli su iz Ministarstva financija.

Kako stoji u obrazloženju te odluke, pravni temelj za njezino donošenje sadržan je u Zakonu o izvršenju proračuna, gdje je propisano da osnovicu za obračun plaće, visinu naknade za topli obrok i visinu naknade za korištenje godišnjeg odmora utvrđuje Vlada ŽZH-a na prijedlog Ministarstva financija i članka 10. Odluke o naknadama iz osnove materijalnih prava zaposlenih kod korisnika proračuna u ŽZH-u.

Tu je navedeno da zaposleniku pripada naknada na ime korištenja godišnjeg odmora – regres te da će Vlada, ovisno o priljevu sredstava u proračun, za svaku proračunsku godinu posebnim aktom utvrditi visinu i način isplate naknade na ime korištenja godišnjeg odmora, javlja Fena.

Iz Ministarstva financija ŽZH podsjećaju kako je prošle godine visina regresa iznosila 470 maraka, prenosi Fena.

Dnevnik.ba