StoryEditor
milorad dodik

Proračun novog predsjednika RS-a povećan s 10,8 na 56,5 milijuna KM

Piše desk  /  29.10.2022., 09:17h

Najznačajniji rast u proračunu predsjednika odnosi se na rashode po osnovu korištenja roba i usluga koji su sa 7,2 milijuna KM povećani na 52,6 milijuna maraka.


Vlada RS-a utvrdila je po hitnom postupku Prijedlog proračuna za narednu godinu u iznosu od 5,383 milijardi KM, koji je veći od drugog rebalansa proračuna Republike Srpske za ovu godinu za 873 milijuna KM.

Ovim prijedlogom se, između ostalog, proračun predsjednika RS-a s ovogodišnjih 10,8 milijuna KM povećava na čak 56,5 milijuna maraka.

Najznačajniji rast u proračunu predsjednika odnosi se na rashode po osnovu korištenja roba i usluga koji su sa 7,2 milijuna KM povećani na 52,6 milijuna maraka.

Kako se vidi iz dokumenta umjesto ovogodišnjih 3,3 milijuna KM za podršku humanitarnim i društveno korisnim akcijama i za pokroviteljstva predsjednik RS-a je dobio 20 milijuna, dok je za projekt podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu predviđeno 30 milijuna umjesto ovogodišnjih 956.500 KM.

U prijedlogu proračuna RS-a je navedeno da planirani rashodi po osnovu korištenja roba i usluga u 2023. godini iznose 190 milijuna КM, što predstavlja uvećanje od 55,1 milijuna КM, odnosno 40,8 posto u odnosu na sredstva planirana drugim rebalansom proračuna za 2022. godinu.

- Rashodi po osnovu korištenja roba i usluga su planirani u skladu s politikama štednje i ograničavanja neproduktivne potrošnje, pri čemu se vodilo računa da se ne ugrozi funkcioniranje i rad proračunskih korisnika prilikom izvršavanja aktivnosti iz njihove resorne nadležnosti. Uvećanje ove grupe rashoda je u najvećoj mjeri rezultat planiranja sredstava za realizaciju projekta podrške humanitarnim i društveno korisnim akcijama i pokroviteljstva i projekta podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu, te uvećanja rashoda za stručne usluge - navedeno je u prijedlogu.

Podsjećamo, prema potvrđenim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH novi predsjednik RS je Milorad Dodik, objavio je Capital.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:11