StoryEditor

Proračun BiH: Pola institucijama, pola za dugove

Piše D  /  26.06.2020., 04:06h

- Proračun iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 milijuna KM odnosi na financiranje institucija BiH, a ostatak na financiranje duga Bosne i Hercegovine - precizirao je Džaferović.

Dodao je da se jedina izmjena u odnosu na tekst Vijeća ministara odnosi na kapitalne izdatke Parlamentarne skupštine BiH.

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je također prisustvovao sjednici, rekao je da je obustavljena svaka nabavka automobila za institucije BiH, osim za sigurnosne agencije - rekao je Džaferović.

Džaferović je pojasnio da su za 50 posto smanjeni planirani izdaci za službene telefone, reprezentaciju, uredski namještaj i materijal svim bh. institucijama, osim za sigurnosne agencije.

- Stavka koja se odnosi na podršku bh. gospodarstvu iznosi oko 42 milijuna KM - istakao je Džaferović.

Naveo je da razumije da su Ministarstvu obrane potrebna sredstva, ali da se zbog poznate situacije ove godine svi moraju uklopiti u principe ušteda.

Džaferović je naglasio da je Predsjedništvo usvojilo odluku kojom Parlamentarnoj skupštini BiH predlaže da proračun usvoji po hitnoj proceduri.

Podcrtao je da će utvrđeni Prijedlog zakona o proračuna bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. danas biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH i da očekuje da bude usvojen u što kraćem roku.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 08:33