StoryEditor

Propali pregovori između Vlade HNŽ-a i zdravstvenih radnika, izgledan generalni štrajk

Piše fena  /  22.08.2023., 19:22h

Na današnjem sastanku svih organizacija sindikata radnika u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) donesena je odluka kako su svi pregovori u vezi potpisivanja novog kolektivnog ugovora s Vladom HNŽ-a propali te da će se za dvadesetak dana stupiti u generalni štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić ustvrdio je kako Vlada HNŽ-a nije zdravstvenim radnicima dostavila nikakvu ponudu te da su stečeni zakonski uvjeti za generalni štrajk.

- Mi smo ispunili sve zakonske okvire u smislu da smo poslali inicijativu za pregovore, poslali zahtjev za mirovno vijeće, ponudili smo Vladi HNŽ-a i treću opciju, a to je mirovno pregovaranje na koje se nisu odazvali. Naš pravni tim je, također, uputio dvije urgencije da se sastanu s nama, ali Vlada HNŽ-a ni na njih nije odgovorila te smo time steklu uvjete za generalni štrajk – rekao je Anić u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako je na današnjem sastanku, na kojem su sudjelovali predstavnici svih zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, donijeta jednoglasna odluka o stupanju u generalni štrajk.

- Najavit ćemo točan datum štrajka, ali prije toga moramo s poslodavcima potpisati sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati radi štrajka, kao što su jedinice intenzivnog liječenja, hitna služba i ostalo. Deset dana ranije mora se najaviti generalni štrajk, a kada sve to odradimo, to je sveukupno onda za nekih dvadesetak dana - izjavio je Anić.

Zdravstveni radnici od Vlade HNŽ-a traže povećanje plaće od dva puta po 15 posto.

- Zakonski propisana satnica u Federaciji je 2,31 KM, a u HNŽ-u ona iznosi 2,30 KM. U Sarajevskoj županiji se pregovara za 3,40 KM, a već su potpisali i kolektivni ugovor. Sve to govori u kakvoj se teškoj situaciji nalaze zdravstveni radnici u HNŽ-u – poručio je Anić.

Kako kaže, Vlada HNŽ-a je izračunala da je potrebno 55 milijuna KM za dvije godine kako bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika.

- Jako je bitna stavka da od tih 55 milijuna nekih 17 do 20 posto bit će vraćeno samoj Vladi kroz poreze - kazao je Anić.

Dodao je kako se nada da će Vlada HNŽ-a konačno shvatiti ozbiljnost situacije i da neće dopustiti kolaps zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 22:58