StoryEditor
mostar

Propala sjednica Gradskog vijeća Mostara, vijećnike dočekalo pismo Veleposlanstva SAD u BiH

Piše desk  /  24.10.2023., 14:02h

U Mostaru je danas propala sjednica Gradskog vijeća. Nakon što nije bilo potrebne većine za usvajanje dnevnog reda, Kolegij Gradskog vijeća je, poslije kraćeg zasjedanja, konstatirao da se zasjedanje ne može nastaviti.

Sjednica je počela u napetoj atmosferi, a brojni vijećnici su zatražili dopune dnevnog reda. Između ostalog, to je tražio i gradonačelnik Mario Kordić, koji je pojedine točke i povukao s dnevnog reda, prenosi Avaz.

Vijećnik HRS-a, Slaven Bevanda je predlagao da odluka o usvajanju Statuta Grada Mostara, koji je nametnuo visoki predstavnik, kao i odluka o usvajanju izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara bude prioritet na dnevnom redu, a ne da se nađe pod rednim brojem devet.

- Radi se o najvažnijem pravnom aktu, iako smo svjesni da nema većine između ove dvije stranke u vezi usvajanja - rekao je Bevanda, misleći na stranke HDZ BiH i SDA.

Inače, vijećnike je u vezi s tom točkom dočekalo pismo Veleposlanstva SAD u BiH, u kojem je, između ostalog, navedeno da bi „usvajanje Statuta Grada Mostara što je prije moguće, posebno nakon propalog pokušaja istog u veljači ove godine, predstavljalo važan korak u rješavanju dugotrajnih neslaganja tijekom izbora u Mostaru nakon godina političke i pravne nesigurnosti. 

Daljnje odgađanje bi bio korak unatrag za demokratiju i vladavinu prava u Mostaru, posebno ususret općinskih izbora koji se održavaju u listopadu 2024. godine“.

Predsjednik nepripremljen

Prije stavljanja dnevnog reda na usvajanje, iz HRS-a su zatražili pauzu tokom koje je Klub Hrvata, kako je to izvijestio Vlatko Marinović, kao predsjednik, održao izvanrednu sjednicu. On je rekao da je predsjednik Gradskog vijeća nepripremljen za sjednicu te da su jednoglasno odlučili da glasaju protiv predloženog dnevnog reda ili da budu suzdržani.

Salem Marić, predsjednik Vijeća mu je odgovorio kako je jasno da se, ako se radi o nepripremljenosti, to može odnositi na gradonačelnika i Gradsku upravu.

Potom je i Klub Bošnjaka održao sjednicu, čiji je predsjednik Zlatko Guzin naveo kako ne vide razlog za odbijanje dnevnog reda, da je održan Kolegij Vijeća te da nijedna tačka koja je predložena kao dopuna dnevnog reda nije od vitalnog značaja niti su vijećnici za njih pripremljeni.

- Ne vidimo razlog za prekid sjednice ili neusvajanje dnevnog reda i moj apel je da razmislimo je li ovo način za naš dalji rad-rekao je on.

U konačnici za predloženi dnevni red je glasalo 15 vijećnika, a po osam ih je bilo protiv i suzdržanih.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 07:34