StoryEditor

Pronašli crnu kutiju teretnog broda koji tone kod Šri Lanke

Piše D  /  06.06.2021., 12:06h

Locirana je crna kutija broda punog kemikalija i plastike koji tone kod odbala Šri Lanke, rekli su u nedjelju dužnosnici dok istražitelji pokušavaju utvrditi što je izazvalo požar u plovilu.

Snimač podataka o putovanju (VDR), poznat i kao pomorska crna kutija, omogućuje istražiteljima da razmotre postupke i upute prije nesreće.

Šrilankanske vlasti izjavile su kako se nadaju da će VDR pružiti detalje o kretanju broda i njegovim komunikacijama s lukom u prijestolnici Colombu, gdje je trebao pristati.

"Mornarica je omogućila tehničarima uklanjanje VDR-a s mosta koji je još uvijek iznad razine mora", rekao je AFP-u glasnogovornik mornarice Indika de Silva.

Teretni brod X-Press Pearl, registriran u Singapuru, polako tone u Indijskom oceanu od srijede nakon što je gorio gotovo dva tjedna.

Brod koji je prevozio 25 tona dušične kiseline i ogromnu količinu plastičnih sirovina, plovio je za Colombo iz Gujarata u Indiji.

Šrilankanski dužnosnici su rekli da je curenje kiseline od 11. svibnja možda izazvalo požar. Luke u Kataru i Indiji odbile su istovariti dušičnu kiselinu koja je curila, dodali su.

Vlasti se pripremaju za moguće izlijevanje nafte nakon što je krma potopljena no zasad nema znakova curenja.

Tone granula mikroplastike s broda preplavile su 80 kilometara dug dio plaže koja je zbog toga zatvorena za stanovnike. Ribolov na tom području je također zabranjen.

Šrilankanski ekolozi tužili su u petak vladu i brodske operatore zbog toga što nisu spriječili "najgoru morsku katastrofu" u povijesti zemlje, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 15:24