StoryEditor
ruski plinovod

Pronađen neobičan objekt uz razneseni Sjeverni tok, Rusija: "Odmah ga identificirajte!"

Piše desk  /  24.03.2023., 13:05h

Danska energetska agencija pozvala je tvrtku Nord Stream 2 AG sa sjedištem u Švicarskoj da sudjeluje u operaciji izvlačenja nepoznatog predmeta pronađenog pored oštećenog plinovoda Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru.

Danske vlasti su rekle da predmet ne predstavlja neposrednu sigurnosnu opasnost, ali su ga odlučile izvući uz pomoć nacionalnih vojnih snaga. Agencija čeka odgovor od Nord Streama 2, koji vodi jedan od dva ruska plinovoda oštećena u eksplozijama prošlog rujna, na zahtjev da pomogne identificirati objekt. Bloomberg javlja da bi mogla biti riječ o dimnoj plutači, uređaju za slanje signala u slučaju opasnosti, prenosi Index.

Kremlj: Odmah identificirajte objekt

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je "od ključne važnosti" identificirati objekt koji je otkriven pored mjesta eksplozije. "Kritično je važno utvrditi o kakvom se objektu radi, je li povezan s ovim terorističkim činom - očito jest - i nastaviti ovu istragu", rekao je Peskov tijekom dnevnog razgovora s novinarima. "Istraga mora biti transparentna", dodao je. Peskov je rekao da Kremlj na otkriće gleda kao na pozitivnu vijest.

Američki dužnosnici: Sjeverni tok raznijela je ukrajinska skupina

Podsjetimo, novi obavještajni podaci, u koje su imali uvid američki dužnosnici prije dva tjedna, pokazuju da je proukrajinska skupina izvela napad na plinovode Sjevernog toka prošle godine, što je korak prema utvrđivanju odgovornosti za čin sabotaže koji je mjesecima zbunjivao istražitelje s obje strane Atlantika, piše New York Times.

Američki dužnosnici rekli su da nemaju dokaza da su predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi visoki dužnosnici bili uključeni u operaciju ni da su počinitelji djelovali prema uputama bilo kojeg dužnosnika ukrajinske vlade.

Napad na plinovode koji Rusiju povezuju sa zapadnom Europom potaknuo je javne špekulacije o tome tko je kriv, od Moskve i Kijeva do Londona i Washingtona, i ostao je jedan od najvećih neriješenih misterija rata u Ukrajini.

Ukrajina se godinama protivila projektu, nazivajući ga prijetnjom nacionalnoj sigurnosti jer bi Rusiji omogućio lakšu prodaju plina Europi. Dužnosnici ukrajinske vlade i vojne obavještajne službe kažu da nisu imali nikakvu ulogu u napadu i da ne znaju tko ga je izveo.

Američki dužnosnici rekli su da postoji mnogo toga što ne znaju o počiniteljima i njihovoj povezanosti. Pregled novoprikupljenih obavještajnih podataka sugerira da su počinitelji protivnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ne navodi se članove skupine, kao ni tko je platio operaciju i njome upravljao. 

Zapad ranije za Sjeverni tok krivio Rusiju

Američki dužnosnici odbili su otkriti detalje obavještajnih podataka i kako su dobiveni. Rekli su da nema čvrstih zaključaka, ostavljajući otvorenom mogućnost da je operaciju možda tajno provela grupa izvršitelja koja je zapravo radila za ukrajinsku vladu ili njezine sigurnosne službe.

Neke početne američke i europske spekulacije bile su usredotočene na moguću krivnju Rusije, posebno s obzirom na njezinu moć u podmorskim operacijama, iako nije jasno kakvu bi motivaciju Kremlj imao u sabotiranju plinovoda s obzirom na to da su oni bili važan izvor prihoda i sredstvo za Moskvu da izvrši utjecaj na Europu.

Prema jednoj procjeni, troškovi popravka cjevovoda kreću se oko 500 milijuna dolara. Američki dužnosnici kažu da nisu pronašli nikakve dokaze o umiješanosti ruske vlade u napad.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:51