PROKOCKANO VRIJEME Istekao rok za formiranje vlasti na državnoj razini

Uspostava vlasti

PROKOCKANO VRIJEME Istekao rok za formiranje vlasti na državnoj razini

ruj 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sporazum lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o Principima formiranja vlasti na državnoj razini istekao je danas.

Tim dokumentom čijem je potpisivanju 5. kolovoza nazočioo i šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik obavezali su se kako će formirati novi saziv Vijeća ministara u roku od mjesec dana, ali to se nije dogodilo.

Opći izbori u BiH održani su prije 11 mjeseci, a vlade na državnoj i federalnoj razini još uvijek nisu formirane, dok je kao najveći "kamen spoticanja" postao Godišnji nacionalni plan (ANP) kojeg je od BiH zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO).

Slanjem tog dokumenta SDA beskompromisno uvjetuje imenovanje novog SNSD-ovog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, a Izetbegović je i ovoga tjedna ponovio kako nikada neće promijeniti stav u vezi NATO puta i da se moraju poštovati Ustav, zakoni, te provesti ranije odluke i strategije.

Izrazio je nadu da će konačno u BiH doći do razumijevanja kako slanje ANP-a ne znači članstvo u NATO-u te dodao da dok se svi o tome ne dogovore neće biti članstva u NATO-u.

Na pitanje novinara što će biti poslije 5. rujna, Izetbegović je samo kazao da će poslije toga "biti 6. i 7. rujna, te da će se nastaviti pregovori", ali je i za današnje izdanje Dnevnog avaza potvrdio kako neki utjecajni predstavnici međunarodne zajednice intenzivno rade na tome.

Dodik je prvobitno najavio da će, ako do 5. rujna ne bude imenovan predsjedavajući Vijeća ministara, Narodna skupština Republike Srpske odlučivati o povlačenju suglasnosti za formiranje državnih institucija, ali je potom ovoga tjedna ostavio mogućnost dogovora lidera.

Kazao je kako neće odmah nakon 5. rujna dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini RS, kako bi, kaže, zaštiti poziciju tog bh. entiteta.

Govoreći o formiranju vlasti i potpisanom sporazumu lidera, Čović je istaknuo kako je mjesec dana prokockano, a potpis koji su stavili je bio toliko snažan te je bilo za očekivati da se dogodi formiranje vlasti.

On je ovoga tjedna ponovio stav stranke na čijem je čelu, a to je da odmah treba imenovati mandatara i dati šansu novom Vijeću ministara.

Dnevnik.ba

#3 234AdSense