Article_Top_970x250

Projekt vrijedan 11 milijardi eura: Turci uvezali Istanbul i treći najveći grad - Izmir

autocesta

Projekt vrijedan 11 milijardi eura: Turci uvezali Istanbul i treći najveći grad - Izmir

kol 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Društvene mreže

Tijekom vikenda svečano je otvoren 426 kilometara duga autocesta između Istanbula i Izmira, čime će se vrijeme putovanja između ove dvije primorske metropole smanjiti za oko pet sati. Sastoji se od 384 km auto-puta i 42 km pristupnih puteva.

Megaprojekt koji povezuje najveći turski grad po broju stanovnika Istanbul s trećim najvećim gradom Izmirom, na egejskoj obali, skraćuje putovanje sa 8,5 sati na oko 3,5 sata.

Također, sama udaljenost je tako skraćena za oko 100 kilometara.

Zanimljivo je da turska država nije potrošila nijedan cent na projekt vrijedan 11 milijardi dolara, budući da je financiran kroz joint-venture pothvat po modelu Build-Operate-Transfer (BOT), uz koncesiju na nešto više od 22 godine.

Putarina je oko 46 eura, međutim, građani su izračunali da bi vožnja u jednom pravcu, duž cijelog puta, bila 119 eura, uključujući i gorivo.

Dva Turčina su odlučili isprobati novu autocestu, a od Istanbula do Izmira im je trebalo 5 sati, a potrošili su oko 33 eura samo na gorivo. Međutim, i sam turski predsjednik Recep Tayyip Erdoan je rekao da je moguće prijeći tu dionicu za tri i pol sata u normalnim vremenskim uvjetima.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250