Zagreb, 10.8.2016.- Osim filmova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima ovogodišnjeg Sarajevo film festivala (SFF), premijerno će se prikazati i dugometražni prvijenac Igora Šeregija ”ZG80” te dokumentarni film ”Neželjena baština” Irene Škorić, priopćio je Hrvatski audio-vizualni centar (HAVC). foto HINA/ HAVC/ uaHINA -
StoryEditor
kultura

Projekcijom Oestlundova "Trokuta tuge" otvoren 28. Sarajevo Film Festival

Piše hina  /  12.08.2022., 21:48h

Projekcijom filma "Trokut tuge" švedskog redatelja Rubena Oestlunda u petak je otvoreno 28. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), najveće regionalne filmske smotre na kojoj će publika moći vidjeti i probrana novija ostvarenja iz Hrvatske.

"Trokut nade" pobjednik je ovogodišnjeg festivala u Cannesu gdje je dobio Zlatnu palmu za najbolji film iako je svojim sadržajem i tamo kao i u Sarajevu podijelio mišljenja publike i kritike, nudeći po svemu osebujnu satiru suvremenog društva i odnosa koji u njemu vladaju.

"Cilj je bio kreirati nešto što je zabavno i provokativno, ali istodobno intelektualno", kazao je u Sarajevu Oestlund koji je na SFF došao kako bi mu tamo ujedno bila uručena nagrada Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti. Svoja će iskustva na posebnom predavanju podijeliti s filmskim profesionalcima.

Hrvatski glumac Zlatko Burić koji ima zapaženu ulogu u "Trokutu tuge" uoči projekcije u Sarajevu je kazao kako je uvjeren da će velika doza humora koju film sadrži biti sasvim prihvatljiva sarajevskoj publici.

Oestlunda je opisao kao vrlo zahtjevnog redatelja pa je bilo potrebno puno snage kako bi se odgovorilo na njegova očekivanja.

Počasno Srce Sarajeva uručeno je u petak tijekom otvaranja SFF-a ukrajinskom redatelju Sergeju Loznici čiji filmovi posvećeni zbivanjima na Majdanu i u Donbasu u prethodnim godinama imaju iznimni značaj za razumijevanje svega što se i danas zbiva u njegovoj zemlji.

"U novijoj europskoj povijesti Sarajevo je bilo simbol ljudske tragedije, ali i otpora. Moja zemlja Ukrajina danas je također pod brutalnim napadom brutalnog i nasilnog agresora i zato mi je ova nagrada i potpora iz Sarajeva toliko značajna", kazao je Loznica.

Kao znak izravne potpore i i solidarnosti s Ukrajinom organizatori SFF-a ove su godine prvi put uključili filmove iz te zemlje u natjecateljske programe.

SFF je neslužbeno započeo u četvrtak kada je pred gotovo tri tisuće gledatelja sada već proslavljena bosanskhercegovačka redateljica Jasmila Žbanić predstavila radnu verziju svog novog dugometražnog dokumentarca pod naslovom "Blum".

Taj je film posvećen nekadašnjem jugoslavenskom gospodarskom gigantu "Energoinvestu" i njegovu utemeljitelju u dugogodišnjem direktoru Emeriku Blumu. Podsjećanje na ta vremena izazvalo je vidne emocije gledatelja.

Organizatori očekuju u Sarajevu više od tisuću gostiju iz filmskog svijeta među kojima će biti proslavljeni danski glumac Mads Mikkelsen te američki redatelj Paul Schrader.

Jovan Marjanović koji je ove godine po prvi puta na mjestu direktora festivala na kojemu je naslijedio njegova utemeljitelja Mirsada Purivartu kazao je kako će 28. SFF biti najveći do sada.

"Festival se nakon dvije pandemijske godine vratio u punom formatu", kazao je Marjanović na otvaranju festivala, ističući kako posebice raduje to što je regionalna filmska produkcija pokazala vitalnost i u najtežim okolnostima.

Do 19. kolovoza kada festival završava publika će imati priliku vidjeti 235 filmova iz 63 države, a 51 film je u natjecateljskim programima.

Hrvatska na SFF-u sa svojim kandidatima

Hrvatska na 28. SFF-u ima svoje kandidate u svim bitnim natjecateljskim kategorijama.

Za naslov najboljeg igranog filma tako će se natjecati "Sigurno mjesto" čiju režiju potpisuje Juraj Lerotić koji ujedno igra glavnu ulogu.

U konkurenciji za najbolji dokumentarac su tri hrvatska ostvarenja i to "Tvornica filmova" u režiji Silvestara Kolbasa, "Babajanja" čiju režiju potpisuje Ante Zlatko Stolica te "Veće od traume" Vedrane Pribačić.

"Banija" u režiji Nebojše Slijepčevića natječe se za najbolji kratki film dok su "Moj Nikola" Martine Marasović i "Nije zima za komarce" Josipa Lukića i Klare Šovagović u utrci za najbolji studentski film.

Na SFF-u će biti proglašene i najbolje regionalne televizijske serije, a među kandidatima su i hrvatske "Područje bez signala" i "Šutnja".

Dnevnik.ba

19. rujan 2023 16:49