StoryEditor
gospodarstvo

Proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH u porastu

Piše fena  /  18.01.2022., 17:07h
U sistemu proizvodnje mlijeka u FBiH broj grla uvećan je za 1.514 u prošloj godini.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva priopćeno je da se prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava bilježi rast proizvodnje mlijeka u Federaciji BiH u posljednje tri godine. Tako je u 2019. godini proizvedeno 127,9 milijuna litara, 2020. godine 135,4 milijuna litara, a 2021. godine 140,9 milijuna litara mlijeka. 

U sistemu proizvodnje mlijeka u FBiH  broj grla uvećan je za 1.514 u prošloj godini, a  nabavku je podržalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz kapitalne investicije. U Federaciji BiH trenutno je  988 pravnih i 4.291 fizička osoba koji se bave proizvodnjom mlijeka.

Proizvođači mlijeka u Federaciji BiH iz Proračuna FBiH imaju podršku po proizvedenoj litri mlijeka od 0,27 KM/l za fizičke osobe i 0,29 KM/l za poljoprivredne obrte i pravne osobe. Pored ove podrške županije su na različite načine podržali ovu proizvodnju iz županijskih proračuna. Proizvođači u drugom entitetu imaju manju podršku i ona iznosi 0,25 KM/l mlijeka za sve proizvođače.

- Da bismo zadržali i planirali daljnji rast proizvodnje mlijeka u ovoj godini zbog poskupljenja mineralnih đubriva i drugih inputa poljoprivrednim proizvođačima potrebna je veća podrška kako bi proizvodna cijena mlijeka uz poticajne mjere svih nivoa vlasti, i uz eventualno povećanje otkupne cijene mlijeka garantirala održivost i daljnji razvoj ove proizvodnje - kazao je federalni  ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, priopćeno je iz ovog ministarstva, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Dnevnik.ba

25. svibanj 2022 02:40