StoryEditor

Proizvodima iz BiH uskoro lakši put do tržišta Europske unije

Piše D  /  08.09.2020., 11:09h

Izmjene se najviše odnose na pravila o porijeklu koja su potrebna jer određuju koja roba može imati prednost pri povlaštenom tretmanu u uvozu i izvozu. Pravila porijekla omogućavaju kompanijama da jednostavnije dokažu porijeklo svoje robe te da ona ispuni uvjete za uvoz po nižim stopama carine ili čak nultoj stopi.

– Predložene mjere rezultirat će osuvremenjavanjem i moderniziranjem pravila, što će, uopćeno gledano, olakšati procedure potrebne za dobivanje certifikata o porijeklu proizvoda – pojašnjeno je u Europskoj komisiji.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za Dnevni avaz su kazali kako će se nova pravila, koja su rezultat desetogodišnjih pregovora, primjenjivati uz pravila iz PEM konvencije.

Ministarstvo je uoči odlaska u Bruxelles zatražilo mišljenje od Vanjskotrgovinske komore BiH, entitetskih i komore Distrikta Brčko BiH, entitetskih ministarstava trgovine, Vlade Distrikta Brčko BiH i Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

– Gospodarstvo i resorna ministarstva u BiH podržavaju primjenu revidirane konvencije. Za njenu primjenu zainteresirani su EFTA, ostale CEFTA strane i, naravno, EU. Ako BiH nije zainteresirana za bilateralnu primjenu, onda stavlja gospodarske subjekte u zemlji u manje povoljan položaj u odnosu na druge PEM ugovorne strane – pojasnili su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 23:57