StoryEditor

Proizvođači u neizvjesnosti: Malinari cijelu noć proveli ispred hladnjače nadajući se prodaji

Piše D  /  21.06.2018., 09:06h

Tužna situacija

U Kiseljaku su posljednja dva dana malinari pokušavali po svaku cijenu prodati proizvode. U noći s ponedjeljka na utorak ispred jedne od hladnjača mogli su se vidjeti ogromni redovi automobila i kombija malinara koji su strpljivo na kiši čekali ne bi li plodove njihovog rada otkupila kompanija s kojom su potpisali ugovor, piše Avaz.

Gužve su zabilježene i ispred hladnjače kompanije „Orange plus d.o.o.“, koja se nalazi u mjestu Dugo Polje u Kiseljaku.

Dvije žene, izrevoltirane ponašanjem otkupljivača, prosule su svoje maline ispred hladnjače. Maline su nakon toga otkupili, ali kao drugu klasu, što znači po nižim cijenama od dogovorene. Najgore je što su nam kao razloge prestanka otkupa navodile svakakve, pa i nevjerojatne razloge, od toga da su maline kisele, da su mokre, da ne radi neka mašina – rekao je jedan od malinara, ne želeći pred objektiv iz straha da bi izazvao revolt otkupljivača te da, kada ponovo počne otkup, neće biti u mogućnosti da proda svoje proizvode.

Podići tužbu

Iz Udruženja poljoprivrednika „Zelena panorama“ iz Kiseljaka poručili su nam da rade na organiziranju sastanka proizvođača i angažiranja advokata kako bi se zainteresiranim proizvođačima omogućilo da pokrenu tužbe protiv otkupljivača.

U Udruženju smatraju da su povrijeđene odredbe ugovora koji su potpisali proizvođači i otkupljivač. Pokušali smo kontaktirati kompaniju „Orange plus d.o.o.,“ ali nam se niko nije javljao do zaključenja ovog broja.

Privremena mjera

Načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak kazao nam je da je on bio u hladnjači te noći.

– Problem je što su maline vlažne i ne mogu se lediti takve, ali su i kapaciteti popunjeni do kraja. Ovo je privremena mjera i otkup će se nastaviti čim prije – rekao nam je Mišurić Ramljak.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:24