StoryEditor
Detalji incidenta u sarajevu

Profesorici je zabranjen ulazak u školu zbog alkoholiziranosti, nije bila na satu

Piše desk  /  10.12.2021., 11:53h
Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Županije Sarajevo, kazao je kako profesorica "u vidno alkoholiziranom stanju" nije bila na satu, niti je stalno zaposlena u sarajevskoj Gimnaziji Obala.

Sivro je ocijenio da ovaj slučaj zaslužuje pažnju medija jer “javnost treba biti upoznata sa stvarnim problemima koje imamo u obrazovanju u Županiji Sarajevo”.

“Profesorici je bio zabranjen ulazak u školu jer je bila u vidno alkoholiziranom stanju, pozvana je policija koja je postupila u skladu sa zakonom. Ono što je stvarni problem s kojim se suočavaju osnovne i srednje škole u Županiji Sarajevo je vrlo loš Pravilnik o prijemu radnika koji je donijela ministrica za odgoj i obrazovanje Županije Sarajevo, Naida Hota-Muminović, a na što su upozoravali iz Sindikata prije njegovog donošenja. Navedeni pravilnik ne omogućava prijem najboljih kandidata niti daje mogućnost da se iz natječajne procedure eliminiraju kandidati koji ne bi smjeli raditi s učenicima”, poručio je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ŽS.

Dodao je da, "ako svemu ovome dodamo činjenicu da godinama u Županiji Sarajevo imamo situaciju u kojoj su sustavni i liječnički pregledi samo formalizam te da se ne poštuje zakonske odredbe, prije svega odredba da radnici u obrazovanju moraju imati detaljno psihološko testiranje, postaje jasno da u obrazovnom sustavu postoje radnici koji ne bi smjeli imati kontakt s učenicima”.

“Zbog svega navedenog uprava Gimnazije Obala je postupila ispravno, ali se postavlja pitanje kada će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom zdravstva Županije Sarajevo početi raditi svoj posao po pitanju sustavnih liječničkih pregleda, a ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo poslušati glas struke i donijeti pravilnik o prijemu radnika koji će osigurati prijem najkvalitetnijih radnika. Pregled mora sadržavati i detaljno psihološko testiranje. ‘U ustanovi se ne može dozvoliti bilo kakav radni angažman osoba za koje se odgovarajućom medicinskom procedurom utvrdi da je: alkoholičar, ovisnik o psihotropnim supstancama, kao i osobi koja boluje od zarazne ili duševne bolesti’“, podsjetio je na kraju Saudin Sivro.

Iz MUP-a ŽS su za N1 u vezi s ovim slučajem rekli da “nitko nije uhićen, bilo je narušavanje javnog reda i mira te smo mi poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje”.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 19:12