StoryEditor
"neuspjela zemlja"

Profesor Waters: Podjela BiH može biti lijek, mogla bi proteći mirno ako Bošnjaci ne započnu sukobe

Piše desk  /  10.12.2021., 14:22h
Podjela BiH bi mogla biti lijek, smatra profesor prava na Sveučilišta u Indiani (SAD) Timothy William Waters.

Waters pojašnjava da politika Amerike ne funkcionira “zato što Bosna ne funkcionira”, te navodi i da je predsjedniku Josephu Bidenu potrebna alternativa.

– Ona postoji. Secesija nije samo simptom. Ona bi mogla biti lijek – naveo je Voters.

Rekao je da secesija nije bila na stolu jer ju je Amerika isključila kao opciju, kao i da kreatori politike pretpostavljaju da secesija znači rat.

– Isto tako bi mogla nastaviti paralizu. A američka politika ignorira vjerojatni izvor nasilja. Bosna je toliko podijeljena da bi se razdvajanje moglo postići mirnim putem, ako Bošnjaci ne započnu sukobe – smatra Waters.

Kazao je da BiH nije moralni imperativ već neuspjela zemlja – ne zato što je siromašna, korumpirana i disfunkcionalna, nego zato što mnogi koji tamo žive ne vjeruju u nju.

Waters kaže i da proučava secesiju, navodeći da je to ponekad razuman odgovor na nerješiv politički problem – bolje nego samo forsiranje onoga što ne funkcionira.

Prema njegovim riječima, postoje izvodljivi ishodi – manja Bosna koja bi mogla efikasno upravljati sobom, spajanje hrvatskih i srpskih oblasti s Hrvatskom i Srbijom, tranzitni aranžmani za enklave, prenose podgoričke “Vijesti”.

– SAD bi mogle trampiti priznanje neovisnosti za srpske ustupke o pitanjima reparacije, formalnih isprika, jamstava za manjine. Teška pitanja koja bi diplomacija morala riješiti – i mogla bi. Ali Amerika ne bi morala nametati podjelu – dovoljno je da joj se ne suprotstavlja – zaključio je Waters.

Dnevnik.ba

02. veljača 2023 22:49