StoryEditor
reakcija

Profesor ustavnog prava kaže da u Daytonu piše drugačije od onoga što Schmidt tvrdi: "The BOUNDARY between the Federation of Bosnia and Herzegovina and the Republika Srpska..."

Piše desk  /  01.09.2023., 18:54h

Christian Schmidt u priopćenju za javnost Ureda OHR-a od 1.9.2023. godine iznio je laž, rekavši: "Međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH nego isključivo administrativna linija", istakao je profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

Tekst profesora Blagojevića prenosimo u cijelosti:

Christian Schmidt, samozvani "visoki predstavnik", u priopćenju za javnost Kancelarije OHR-a od 1.9.2023. godine iznio je laž, rekavši: "Međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH nego isključivo administrativna linija".

Gospodine Schmidt, nemojte lagati nego prije što iznesete ovakvu neistinu, kojom smišljeno obmanjujete ovdašnju i svjetsku javnost, pročitajte što je propisano Aneksom 2 Daytonskog mirovnog sporazuma. Pogledajte tekst člana 1 tog aneksa u kojem je ugovoreno između tadašnje R BiH te Republike Srpske i Federacije BiH, a time i propisano, toliko jasno na engleskom jeziku:

"The BOUNDARY between the Federation of Bosnia and Herzegovina and the Republika Srpska (the Inter-Entity BOUNDARY Line) shall be as delineated on the map at the Appendix ".

Vidite, gospodine Schmidt, ako vi lažete, a lažete debelo, ne laže citirani član pravno valjanog međunarodnog ugovora, jer on ne propisuje nikakvu administrativnu (ADMINISTRATIVE) liniju, kako biste vi da obmanete, već granicu (BORDER), propisavši da će:

"GRANICA između Federacije BiH i Republike Srpske biti ona kako je označena delineacijom na mapi u Dodatku".

To je tekst Daytonskog mirovnog sporazuma u verziji na engleskom jeziku, koju je Generalnoj skupštini UN i Vijeću sigurnosti UN dostavila ni manje ni više do Madeleine Albright, tadašnja državna tajnica SAD, uz njeno službeno pismo od 30.11.1995. godine, a što je u navedene dvije institucije UN službeno zavedeno pod brojem A/50/790 S/1995/999 od 30.11.1995. i dostupno je na internetu, osim ukoliko vi, gospodine Schmidt, ne udesite da nakon ovoga bude uklonjeno s interneta. U tom slučaju, za vašu informaciju, ja sam sve to već pohranio u mojoj privatnoj zbirci.

Kada imate sve ovo u vidu, postaje očigledno ne samo da se ne radi o administrativnoj liniji, kako vi slagaste, već o granici između Federacije BiH i Republike Srpske, nego postaje jasno i zašto u Ustavu BiH nije propisano niti je moglo biti propisano da postoji imovina BiH.

Nije to moglo biti propisano Ustavom, kao Aneksom 4 Dejtonskog sporazuma, kada je prije toga Aneksom 2 tog istog sporazuma ugovorena GRANICA između Federacije BiH i Republike Srpske, čime je izvršena i podjela teritorije kojom je Republici Srpskoj pripalo 49 posto, a Federaciji BiH 51 posto, a takva podjela teritorije znači da ono što se nalazi na teritoriji Republike Srpske pripada njoj, a ne BiH.

Eto, dakle, zašto Ustav BiH nije mogao propisati niti je propisao da imovina pripada BiH, čime biste vi gospodine Schmidt također da obmanete domaću i svjetsku javnost.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 11:04