StoryEditor

Profesor s Veterine koji je prijavljen za seksualno uznemiravanje dobio otkaz

Piše D  /  21.07.2021., 08:07h

Podsjetimo, u svibnju je potvrđeno kako je Stegovno povjerenstvo Veterine u svom postupku zaključilo da je profesor s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju "napravio tešku povredu radne dužnosti i protuzakonitim djelovanjem narušio ugled Fakulteta". 

Stegovno povjerenstvo profesoru je izreklo stegovnu mjeru otkaza ugovora o radu, no kako se radilo o prvostupanjskoj odluci, u daljnjem su postupku konzultirani Etičko povjerenstvo Veterinarskog fakulteta i Sindikalna podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

"Etičko povjerenstvo u lipnju je dalo mišljenje u kojemu zaključuje da sporno postupanje prijavljenog profesora nije bilo u skladu s načelima Etičkog kodeksa, odnosno da je utvrđeno postojanje elemenata seksualnog uznemiravanja i kršenje članka 12 stavka 1 Etičkog kodeksa", priopćili su s Veterinarskog fakulteta te je na temelju toga donesena odluka o otkazu ugovora o radu. 

S otkazom se složio i sindikat

S otkazom se suglasila i sindikalna podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Prijava zbog koje je suspendiran nije bila prva na račun tog profesora. Studentice su ga prijavile i 2018. godine, no tada se ništa službeno nije pokrenulo, piše Telegram.

Podsjetimo, brojne prijave za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje preplavile su Sveučilište u Zagrebu početkom ove godine, nakon pokretanja regionalne inicijative #NisamTražila. 

Prijave su zabilježene na nekoliko zagrebačkih fakulteta. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:55