StoryEditor
sukob u zagrebačkoj školi

Profesor nije jedini krivac, očito je da su ga učenici maltretirali

Piše desk  /  21.12.2023., 11:00h

Ne smiruju se reakcije nakon što se u utorak počela širiti snimka fizičkog sukoba profesora i učenika u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu. Snimka je nastala prošli petak, a profesor je isti dan priveden. Osumnjičen je za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetovih prava. Određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora.

Podsjetimo, na snimci se vidi kako učenik u razredu s mobitelom u rukama dolazi do profesora koji sjedi za svojim stolom. Učenik mu prilazi vrlo blizu, a profesor ga pokušava odmaknuti od sebe i odguruje ga. Sve rezultira hrvanjem pred pločom, prenosi Index.

Profesor u jednom trenutku završava leđima naslonjen na komodu iz koje uzima nepoznati predmet kojim udara učenika po glavi. Profesor pritom pada na tlo. Nakon što ustane, učenik ga odguruje na televizor i profesor ga ponovo pokušava udariti predmetom. 

U sukob se potom uključuju još dvojica učenika koji primaju profesora za ruke, a jedan od njih na profesora gura učenika koji se prvi s njim sukobio. Profesor im se nakon nekoliko sekundi uspijeva izmaknuti, uzima drugi predmet s komode i još jednom udara učenika. Tada se uključuje još učenika koji odvajaju profesora i učenika. Situacija se u tom trenutku smiruje. 

Zašto snimka počinje prije bilo kakvog sukoba?

Sporna snimka počinje prije izbijanja sukoba, tako da je legitimno postaviti pitanje zašto je snimatelj počeo ciljano snimati profesora u trenutku dok se ništa zanimljivo i neobično ne događa u razredu. Zbog toga se ne smije isključiti mogućnost da su učenici išli namjerno isprovocirati profesora i sve to snimiti. 

Jasno je da su učenici tijekom nastave prekršili niz školskih pravila. Snimatelj, ali i učenik koji se vidi ispred njega na snimci, koriste mobitele. U pozadini se čuje glazba koja je vjerojatno puštena na uređaju nekog učenika. Neki od učenika pjevaju, međusobno pričaju i dovikuju se.

Treba naglasiti da je profesor, kako se vidi na kraju snimke, reagirao neprimjereno i njegovo ponašanje se ne može opravdati, ali ne smijemo zanemariti da je izravan povod za sukob ulazak učenika u osobni prostor profesora. Učenik bez ikakvog pitanja i dobivene dozvole dolazi do profesora. Zatim stoji na neprimjereno maloj udaljenosti od profesora i s uperenim kažiprstom maše rukom ispred glave profesora. 

Profesor mu rukama jasno daje do znanja da se odmakne. Nešto mu i govori, iako se ne čuje što je točno rekao, ali pretpostavka je kako mu je i na taj način poručio da se udalji. Čak se i iz klupa čuje glas učenika koji svom kolegi govori: "Makni se majmune."

Profesor je mogao ozbiljno ozlijediti učenika

Potrebno je naglasiti kako se profesor sve do prilaska učenika ponašao tolerantno, odnosno da je trpio neprimjereno ponašanje učenika tijekom nastave. Profesor na početku snimke mirno promatra učenike koji krše niz pravila, čak im ne izriče upozorenje da se smire. 

Iako je profesor bio isprovociran ponašanjem učenika, to ne može opravdati njegov ulazak u fizički sukob koji je mogao rezultirati i ozbiljnijim posljedicama po zdravlje učenika, ali i njega. Uostalom, taj fizički sukob iz početnog naguravanja i hrvanja eskalira u situaciju u kojoj profesor predmetima s komode udara učenika po glavi. 

Sa snimke se ne može točno identificirati o kakvim je predmetima riječ, ali jasno je kako je profesor učeniku mogao nanijeti ozbiljne ozljede, posebice ako se radilo o predmetima s oštrim rubovima. Učenik, kojem su u konačnici evidentirane lakše tjelesne ozljede, više puta dodiruje glavu i mjesto gdje je udaren kako bi provjerio je li potekla krv. 

Nitko ne priča o odgovornosti učenika

Trenutni dojam je da će profesor odgovarati za svoje postupke, a prijeti mu i zatvor. Zasad mu je određen jednomjesečni istražni zatvor, a protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog navedenih kaznenih djela. Dodatno, iz škole su najavili kako će dobiti otkaz. 

"U navedenom je slučaju škola postupila sukladno protokolima, o događaju obavijestila sve nadležne institucije, uključujući i policiju, te su njihova postupanja u tijeku. Detalje slučaja i njihova postupanja, međutim, ne možemo iznositi. Najstrože osuđujemo svaki oblik nasilja i držimo da nasilje nema opravdanja, neovisno o okolnostima. Slijedom navedenog, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu spomenutog nastavnika", poručila nam je ravnateljica Bosiljka Galenić.

Temeljni problem je što se nedovoljno priča o odgovornosti učenika koji su potencirali sukob i sudjelovali u njemu. Ravnateljici smo u više navrata nedvosmisleno pitali hoće li učenici biti kažnjeni, ali smo ostali bez odgovora. Odgovornost učenika ni na koji način ne spominje ni policija koja se jučer oglasila priopćenjem. 

Ovdje nije samo jedan krivac

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 61-godišnji profesor škole dvojici učenika za vrijeme održavanja nastave u školi nanio ozljede. Ozlijeđenim učenicima je odmah po događaju pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su obojica u događaju lakše ozlijeđeni, no nije bilo potrebe za njihovom hospitalizacijom.

Istog dana, 61-godišnji profesor je uhićen nakon čega je po dovršenom kriminalističkom istraživanju utvrđeno da je na štetu maloljetnih učenika počinio kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetovih prava", naveli su iz Policijske uprave zagrebačke. 

Škola i policija sankcioniranjem profesora, a nekažnjavanjem odgovornih učenika, šalju poruku da je u ovom slučaju samo jedan krivac, iako postoji snimka koja jasno demantira tu tezu. Ako učenici prođu bez kazne, racionalno je pretpostaviti da bi se u budućnosti mogli ponašati isto ili još gore. Teško je povjerovati da im je ovo bio prvi takav izgred. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 03:54