MOSTAR, 21. lipnja (FENA) - Ognjen Gajić, univerzitetski profesor, pulmolog i specijalist intenzivne njege Odjeljenja za plućnu medicinu na klinici Mayo u Rochesteru, Minnesota u SAD-u, a inače rodom iz Sarajeva, boravio je u utorak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar izrazivši ponos zbog suradnje ovih dvaju bolnica. Foto FENA/Denis LekoDENIS LEKO -
StoryEditor
mostar

Profesor i liječnik iz SAD-a u posjetu SKB-u Mostar: Dižemo zdravstveni sustav na višu razinu

Piše fena  /  21.06.2022., 18:09h

Ognjen Gajić, univerzitetski profesor, pulmolog i specijalist intenzivne njege Odjeljenja za plućnu medicinu na klinici Mayo u Rochesteru, Minnesota u SAD-u, a inače rodom iz Sarajeva, boravio je u utorak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar izrazivši ponos zbog suradnje ovih dvaju bolnica.

On je kazao kako je Svjetska zdravstvena organizacija pokrovitelj CERTAIN programa koji provodi edukaciju i popravak kvaliteta intenzivnog liječenja, a da su u tom programu sudjelovali SKB Mostar, UKC Banja Luka, UKC Sarajevo, Opća bolnica Sarajevo i UKC Tuzla.

- To je jedna mlada disciplina koja se razvija, a s kovidom smo tek vidjeli koliko je velik broj bolesnika bio na respiratorima u kritičnom stanju. Ponosan sam na suradnju, a naročito na način kako su kolege iz SKB-a Mostar tomu pristupili ozbiljno u okolnostima u kojima je svima bilo teško postići zavidne rezultate i krenuti s daljim razvojem tog multidisciplinarnog pristupa liječenju za što bolji ishod liječenja onih najtežih bolesnika – dodao je Gajić.

Ističe kako je riječ o dvosmjernoj suradnji koja je svima od velikoga značaja.

- Kroz nešto što smo naučili radeći s kolegama iz Mostara, ali i drugima iz BiH, to smo primijenili i u Ukrajini pomažući velikom broju anesteziologa, koji su preplavljeni povrijeđenim pacijentima, da im omoguće najbolju skrb – otkrio je on.

U ovom CERTAIN programu sudjelovalo je 20 liječnika iz SKB-a Mostar, kazala je Kristina Galić, zamjenica ravnatelja i pročelnica Odjela za plućne bolesti i TBC u SKB-u Mostar.

- U taj su program bili uključeni specijalisti anestezije, ali i drugih internističkih specijalizacija, infektologije, pulmologije, neurologije. To će doprinijeti razvoju jednog drugačijeg pristupa intenzivnom liječenju, odnosno unaprijeđenju skrbi bolesnika – smatra Galić.

Navodi kako je zbrinjavanje akutnog bolesnika, životno ugroženog bolesnika i danas najveći izazov u kliničkoj medicini.

- Upravo ovaj multidisciplinarni pristup stavlja pred nas nove izazove u samoj organizaciji jedinica intenzivnog liječenja, ali isto tako imamo određene imperative u nastavku jedne kontinuirane profesionalne edukacije medicinskog kadra u svrhu poboljšanja skrbi bolesnika – rekla je ona.

Izrazila je nadu u dalji napredak u zbrinjavanju akutnih bolesnika te u razvoju novih modaliteta pristupa, dijagnostičkih i terapijskih u intenzivnoj skrbi.

Galić je poručila kako je Sveučilišna klinička bolnica Mostar s ovim programom jako profitirala.

- I ja sam također aktivni sudionik tog programa i mogu izraziti veliko zadovoljstvo zbog znanja koje sam stekla i novim inicijativama koje se rađaju nakon ovoga – podvukla je ona.

Manja Spahalić, specijalistica anestezije i reanimacije poručila je kako je Respiracijski centar - covid, kroz koji je u protekle dvije godine prošlo tisuću bolesnika, reorganiziran u Jedinicu intenzivnog liječenja 2 kojemu je ona ujedno voditeljica.

- To je jedinica intenzivne skrbi koja je predodređena za bolesnike koji zahtijevaju akutno i hitno zbrinjavanje te mehaničku ventilaciju, a oni su internističkih grana, znači infektološki, neurološki, pulmološki i drugi bolesnici. Naša jedinica se sada, nakon edukacije s Mayo klinikom podigla na novu razinu. Prostor smo proširili za 13 kreveta za vitalno ugrožene bolesnike – objasnila je Spahalić.

Još je naglasila kako je profesor Gajić od prvoga dana bio dostupan liječnicima za sve vrste konzultacija te kako su ga često kontaktirali kada je u pitanju bilo liječenje težih bolesnika.

- Svi naši bolesnici su zasebne jedinke, svi oni zahtijevaju individualni pristup. Medicina je nešto što se lako čita i nauči, ali interpretacija i prilagodba svakom bolesniku su nešto više zahtjevni. Zbog toga smo prisvojili pristup profesora Gajića 'less is more'. Što manje stvari uradimo i što manje kompliciramo, maksimalno provodimo. Tako smo uspjeli reducirati suvišnu terapiju i suvišne dijagnostičke procedure – kazala je Spahalić.

Profesor Gajić na kraju je dodao da će znanje i iskustvo koje su kolege stekle biti korisno za sva iskustva liječenja raka, krvarenja, ciroze jetre i liječenju virusa.

- Građani Mostara moraju biti sretni jer imaju liječnike kao što je doktorica Spahalić i njezin tim liječnika i sestara koji su dali sve od sebe tijekom dvije godine pandemije za što bolji ishod najtežih pacijenata, trudeći se da cijelo vrijeme budu samo bolji – zaključio je Gajić.

Dnevnik.ba

27. lipanj 2022 04:16