StoryEditor
sud bih

Produžen pritvor Debevcu i Osmici zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i prikrivanja dokaza

Piše desk  /  16.02.2024., 13:48h

Sud Bosne i Hercegovine je donio odluku o produženju pritvora bivšem predsjedniku tog suda Ranku Debevecu i nekadašnjem ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću.

Debevec i Mehmedagić uhićeni su sredinom prosinca 2023. pod sumnjom da su ilegalno prisluškivali suce i tužitelje državnog suda i tužiteljstva, a sada im je pritvor produžen za još 30 dana nakon što je istraga protiv njih proširena i zbog sumnje na kaznena djela korupcije, trgovine utjecajem te zloporabe položaja i ovlasti.

Time su uvažene procjene Tužiteljstva BiH da bi njih dvojica sa slobode mogli utjecati na svjedoke i pokušati prikriti dokaze bitne za nastavak istrage.

Tužiteljica Bojana Jolović je na ročištu za određivanje pritvora, koje je održano jučer, predstavila do sada prikupljene dokaze kako je Debevec od bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića primio skupocjeni sat u razdoblju u kojemu je, pred sudom na čijem je čelu, bio vođen postupak u kojemu se odlučivalo o zahtjevu Hrvatske za njegovo izručenje.

Također su prikupljeni dokazi da je sada suspendirani predsjednik Suda BiH kao dar primio automobil od tvrtke "Kramar" iz Ljubuškog, dok su protiv nje vođeni brojni postupci zbog nezakonitog poslovanja. To je pokušao prikriti registriranjem vozila na ime sestre svoje supruge.

Debevec je, dok je bio na čelu državnog suda, bio u kontaktu s Đorđem Ždralom, koji je identificiran kao pripadnik organiziranog kriminala i koji je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog sudjelovanja u dva ubojstva.

U odnosu na Mehmedagića istraga je proširena nakon što je utvrđeno da je on izdao počasnu iskaznicu OSA-e ugostitelju iz Sarajeva Denisu Stojniću koji je pak, prema njegovom osobnom svjedočenju, za Mehmedagića obavljao "prljave poslove" premlaćivanja drugih osoba i paleži automobila.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:16