StoryEditor

Producentska kuća u Parizu sudjelovala u proizvodnji dokumentarca o Charlie Hebdo

Piše D  /  25.09.2020., 07:09h

Producentska kuća, čijih je dvoje zaposlenika ozlijeđeno u petak nožem u Parizu, pomogli su proizvesti dokumentarni film o napadima na novinare francuskog satiričnog tjednika Charlie Hebdo, prenose agencije i dodaju da je izgred probudio bolna sjećanja na terorističke napade iz 2015. 

"Tri dana terora: Napadi na Charlie Hebdo", naslov je dokumentarnog filma čiju proizvodnju potpisuju američki HBO, britanski BBC te francuska mreža France 2, prenosi Hina.

Očevici, policaji i preživjeli govore u filmu o nizu terorističkih napada počinjenih u siječnju 2015., u kojima je ubijeno 17 osoba u nekoliko dana, stoji na mrežnoj stranici kompanije Premieres Lignes.

Ured tvrtke Premieres Lignes smješten je u neposrednoj blizini bivše redakcije Charlie Hebdo koja je nakon napada premještena na tajnu lokaciju.

U napadu nožem u petak ozlijeđene su dvije osobe, žena i muškarac zaposleni u Premieres Lignes dok su bili na stanci za pušenje ispred ureda. Nisu životno ugroženi. 

Policija je priopćila da je jedna osoba uhićena kod opere Bastille. Radio Europe 1 je, pozivajući se na policijske izvore prenio da je uhićen 18-godišnjak otprije poznat službama sigurnosti.

Glavni počinitelj vjerojatno je rođen u Pakistanu, prema prvim elementima istrage, a drugi koji je priveden je 33-godišnjak, prenosi agencija France presse pozivajući se na izvore iz istrage. 

Taj napad  istražuje protuteroristički odjel tužiteljstva.

U Parizu je 2. rujna počelo suđenje četranestero ljudi optuženih za sudjelovanje u terorističkom napadu na reakdiju Charlie Hebdo 2015.,  u kojem je ubijeno 12 osoba.

Na sudu je rečeno da je motiv napada bila osveta časopisu koji je objavio uvredljive karikature proroka Muhameda.

Uoči početka procesa, satirički tjednik je odlučio ponovo objaviti karikature proroka Muhameda, zbog kojih je i postao metom džihadista, a nakon toga je opet primio prijetnje islamističke terorističke mreže Al-Kaide.

Policija je ranije ovoga tjedna preselila šefa ljudskih resursa u Charlie Hebdou iz njegova doma nakon što je primio prijetnje smrću.

Napad iz 2015. izvela su braća  Kouachi koja su masakrirala 12 osoba 7. siječnja 2015. čime je počeo trodnevni teror. Sutradan je drugi džihadist, Amedy Coulibaly ubio policajku u pariškom predgrađu, te zatim i četiri muškarca židova u prodavaonici košer hrane u Parizu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:56