StoryEditor

Prodanović: "Travanjski paket" je davna prošlost koju su srušili bošnjački zastupnici

Piše D  /  23.09.2019., 03:09h

Lazar Prodanović, izaslanik u Klubu Srba u Domu naroda Bosne i Hercegovine za N1 je izjavio da je za SNSD, kao i sve stranke iz Republike Srpske "travanjski paket" u potpunosti neprihvatljiv, te da taj dokument je davna prošlost koju su srušili bošnjački zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

"Za nas je ‘travanjski paket‘ prošlost, davna prošlost, prije više od 13,5 godina kojeg su srušili bošnjački zastupnici u PSBiH", kazao je.

Neprihvatljiv je iz više razloga, kako tvrdi.

"Ključan je način izbora članova Predsjedništva, nejednaka pozicija članova Predsjedništva. Mi smo protiv indirektnog izbora i da BiH ima predsjednika Predsjedništva BiH. Protiv smo pozicije Vijeća ministara, gdje bi se on konstituirao i to predstavlja vladu, gdje bi imao predsjedavatelja i dodatna dva ministarstva. Protiv smo redukcije pozicije Doma naroda u odnosu na sadašnju poziciju kao i redukcije načina glasanja u Zastupničkom domu u smislu prava entitetskog glasanja", poručio je Prodanović za N1.

On je kazao kako "travanjski paket" neće dobiti podršku nijedne stranke iz Republike Srpske, a je li to jasno onima koji bi "travanjski paket" vratili u proceduru?

"Vjerujem da je jasno. Da su samo pitali neke predstavnike - iste bi odgovore dobili. Važno je da se okrenemo ključnim obvezama, da se konstituira izvršna vlast, da se dođe do rješenja funkcioniranja PSBiH, da se pokuša doći do rješenja implementacije presuda Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava. To bi bio maksimum koji bi mogli postići do narednih izbora 2022. godine", zaključio je Prodanović.

Podsjećamo, Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH će u parlamentarnu proceduru uputiti amandmane na Ustav BiH. Ovaj set amandmana već poznat javnosti kao „travanjski paket“.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 20:06