StoryEditor
mađarski premijer

Procurilo Orbanovo pismo Bruxellesu nakon posjeta Moskvi, Politico: "Orban bi mogao na audiciju za glasnogovornika Kremlja"

Piše desk  /  10.07.2024., 09:09h

List "Politico" dobio je na uvid tajno pismo mađarskog premijera Viktora Orbrana koje je uputio predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

- Dmitrij Peskov iz igre, Orban u igru? - piše POLITICO šokiran onime što zovu "maksimalističkim stavovima" po kojima bi Orban, kako kažu, mogao na audiciju za glasnogovornika Kremlja.

Kako navode, u pismu stoji da "vrijeme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga." 

Nadalje, podijeljeno je u devet točaka, a nigdje se ne spominje činjenica da je Putin taj koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Nadalje, kako u pismu Charlesu Michelu navodi Orban, "ruska strana procjenjuje da Kijev mjesečno gubi oko 40 do 50 tisuća vojnika". 

Orban ne spominje ruske gubitke.

Dodaje i da je Moskva "spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga."

Navodi i da je Putinu poručio kako mnogi u Europi tvrde da im je u interesu vratiti se u period privrednog rasta i trajnog mira.

- No, šansu za mir umanjuje okolnost da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir - piše Orban.

Podsjećamo, EU i njeni čelnici prekinuli su kommunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon invazije.

- Prođe li mađarski izvještaj u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak - sarkastično je za Politico komentirao jedan diplomata.

- Nijedna stavka ovog pisma ne odražava se u onome što je Europska unija radila zadnje 2,5 godine - dodaje za POLITICO.

Nadalje, Orban je u točki osam napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još mogući te dodao da ćemo u "naredna dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke na prvoj liniji nego ikada prije."

Zatim je zaključio da bi Europa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve više ometen kako se približavaju predsjednički izbori u studenom.

- Političko vodstvo Sjedinjenih Država ograničeno je zbog predizborne kampanje koja je u tijeku - napisao je Orban.

- Stoga ne možemo očekivati ​​takav prijedlog iz SAD-a u nadolazećim mjesecima. Trebali bismo razmotriti — u duhu europske strateške autonomije — pokretanje europske inicijative.

Pismo je zaključio riječima: "Nastavit ću razgovore u cilju stvaranja prilika za mir već sljedećeg tjedna."

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 11:07