StoryEditor
UTVRĐUJE se AUTENTIČNOST

Procurili dokumenti iz Pentagona: Ukrajina ostaje bez municije?

Piše desk  /  10.04.2023., 08:23h

Ukrajinska protuzračna obrana riskira da ostane bez projektila i municije u roku od nekoliko tjedana, sadržaj je dokumenata koji su procurili iz Pentagona.

Njihova autentičnost još uvijek se utvrđuje, a jedan od dokumenata, datiran 23. veljače, označen kao „Tajna“ detaljno opisuje kako će ukrajinski sustavi protuzračne obrane S-300 iz sovjetske ere biti iscrpljeni do 2. svibnja po trenutnoj stopi upotrebe. Nejasno je li stopa korištenja od tada promijenila, piše The Guardian.

Povjerljiv materijal

Pentagon je sinoć priopćio da preispituje validnost fotografiranih dokumenata za koje se "čini da sadrže osjetljiv i visoko povjerljiv materijal".

Ukrajinski sustavi protuzračne obrane Buk, na koje se Ukrajina oslanja zajedno sa S-300 mogli bi da naiđu na probleme do sredine travnja, izvijestio je New York Times. Protuzračna obrana koja štiti trupe na liniji fronta mogla bi biti "potpuno smanjena" do 23. svibnja.

Ruski borbeni avioni i bombarderi koji dobijaju više prilika za napad na ukrajinske snage mogli bi se pokazati kao veliki izazov za Kijev, izvještava Times, pozivajući se na visoke vojne dužnosnike.

Ozbiljni izazovi

Glasnogovornik ratnog zrakoplovstva Ukrajine i pukovnik Juri Ihnat nije kazao komentirao informacije sadržane u dokumentima.

Za Wall Street Journal je rekao da se Ukrajina suočava s ozbiljnim izazovima u pronalaženju municije sovjetske izrade za svoj ključni S-300 i Buk baterije.

- Ako izgubimo bitku za nebo, posljedice po Ukrajinu će biti veoma ozbiljne. Ovo nije vrijeme za odugovlačenje – izjavio je Ihnat.

Dnevnik.ba 

04. svibanj 2024 13:53