StoryEditor
‘korisni idioti‘

Procurili detalji: Svaki stanovnik Austrije je dao 590 eura za rusku mašineriju

Piše desk  /  13.08.2023., 10:18h

Britanski časopis The Economist je objavio rang-listu "korisnih idiota", odnosno država koje uporno ostaju ovisne o Rusiji. Austrija zauzima drugo mjesto na toj listi. Prvo mjesto pripada Mađarskoj, a Grčka slijedi nakon Austrije.

Trenutni austrijski kancelar Karl Nehammer nije krivac za tu situaciju, već je njegov stranački kolega iz Austrijske narodne stranke ÖVP, Sebastian Kurz.

Trenutni austrijski kancelar radi na ublažavanju te ovisnosti o Rusiji. Prošlog prosinca je izjavio da je Austrija "smanjila ovisnost o ruskom plinu s 80 posto na 20 posto od početka rata Rusije protiv Ukrajine". Iako je to bila istina u trenutku kada je Nehammer to izjavio, situacija se promijenila. Nakon što je Rusija smanjila isporuku plina u pokušaju iznude ustupaka, isporuka se nastavila i sada ruski plin pokriva 60 posto potrošnje Austrijanaca.

Wolfgang Müller, stručnjak sa Sveučilišta u Beču, ističe da Austrija i dalje ovisi o ruskom plinu unatoč političkim obećanjima. Dok je Njemačka uspjela smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu gotovo na nulu, Austrija i dalje financijski podržava Rusiju. To je korisno za Putina iz više razloga: pruža mu političku polugu i financijsku podršku.

Od početka napada na Ukrajinu, Austrija je uplatila oko 7 milijardi eura na račun Gazproma. Iako se to može činiti malo u usporedbi s prihodima koje je Rusija zaradila od nafte i plina, taj iznos postaje značajan kada se preračuna na broj stanovnika Austrije. Na taj način, svaki stanovnik Austrije je doprinio s 590 eura za rusku vojnu mašineriju, što je znatno više nego što je uloženo u pomoć žrtvama konflikta.

Ples ministrice s gostom iz Kremlja

Beč pruža podršku i Ukrajini, dajući jednu milijardu novčane pomoći, pružajući pomoć izbjeglicama iz ratom pogođenih područja i mnoge druge oblike podrške. To dolazi iz vojno neutralne Austrije. Također, nije fer nazivati sadašnjeg kancelara "korisnim idiotom" za Putina, s obzirom da su svi sporazumi potpisani prije njegovog stupanja na dužnost. Bitna figura u ovom kontekstu je bivša austrijska ministrica vanjskih poslova, Karin Kneissl, također članica ÖVP-a. Na njenom vjenčanju prije pet godina, Putin je bio počasni gost. Nedavno se preselila u Rusiju i namjerava surađivati sa svojim "dobrim prijateljem" u Kremlju.

Tijekom njenog mandata, državni austrijski koncern OMV je djelomično uspostavio sporazum o isporuci plina s Rusijom, uz nešto povoljniju cijenu, ali uz klauzulu "Take-or-Pay". To znači da Austrija mora platiti za dogovorenih šest milijardi kubičnih metara plina godišnje, čak i ako ga ne koristi. Ovaj ugovor, potpisan u prisustvu Putina, važi još 17 godina, do 2040. godine.

Analitičar za istočnoeuropske odnose iz Beča priznaje da sadašnji austrijski kancelar čini napore da ispravi situaciju i mijenja svoj jezik kad se radi o Rusiji. Međutim, činjenica ostaje da Austrija i dalje ostaje ovisna o ruskom plinu i da će trebati slijediti upute iz Moskve kako bi ga dobila.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 03:56