StoryEditor

Procurili detalji: Evo kako je CIA tajnom operacijom ‘umirila‘ Slobodana Miloševića

Piše D  /  24.06.2020., 10:06h

Shimer navodi da je razgovarao sa 130 dužnosnika, osam bivših direktora CIA, direktorima Nacionalne obavještajne službe, državnim tajnicima, predsjedničkim savjetnicima za nacionalnu sigurnost, generalom KGB-a i Clintonom.

Zaključak je sljedeći: CIA je nakon 1989. godine samo dva puta pokrenula tajne operacije kako bi se utjecalo na ishod izbora. Prvi put je to bila Jugoslavija. I operacija je uspjela. Drugi put je to bio Irak 2005. godine. I tada je u posljednji čas odustala.

Bill Clinton se prije izbora u SRJ sastao s novim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kako se navodi u nedavno deklasificiranim dokumentima, Clinton mu je rekao: “Ovo su važni izbori, ali vjerojatno neće biti pošteni.” Bilješka s razgovora dalje navodi kako je Clinton rekao da će Milošević sigurno pokušati lažirati izbore jer stoji loše u anketama. “Bilo bi dobro da izgubi, ali on će se vjerojatno potruditi da do toga ne dođe”, rekao je Clinton. Putin mu se na to počeo žaliti na intervenciju NATO-a u Srbiji godinu dana ranije. “Nisu se s nama konzultirali o odluci da se bombardira Jugoslavija. To nije bilo pošteno.”

Američka administracija, i Bijela kuća i Kongres, zaključili su da treba poduzeti sve da se Miloševiću onemogući ostanak na vlasti. Clinton ga je dobro poznavao i rekao Shimeru kako nije imao ama baš nikakvih problema oko odobravanja odluke da se CIA uključi u izborni proces. “On je bio nemilosrdni ubojica koji je odgovoran za smrt stotina tisuća ljudi”, zaključio je bivši američki predsjednik. I operacija je mogla započeti, piše Jutarnji list.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:58