StoryEditor

Procurile fotografije pretučenog tajkuna zbog kojeg je Ćiro završio u zatvoru

Piše D  /  06.04.2021., 11:04h

Francuskog poduzetnika i bivšeg nogometnog čelnika Bernarda Tapiea (78) i njegovu suprugu tijekom noći sa subote na nedjelju napala su četvorica muškaraca koji su opljačkali njihovu kuću.

Oko ponoći, u mjestu Combs-la-Ville u pariškoj regiji, supružnike Tapie su iznenadili napadači s kapuljačama i odjeveni u crne kombinezone, koji su ih vezali električnim kabelima i pretukli. Lopovi su se razljutili jer su očekivali bogat plijen, a na kraju su uspjeli ukrasti dva Rolexa i nešto nakita.

Supruga Dominique Tapie nakon provale je otišla u bolnicu gdje joj je pružena pomoć, dok je Bernard to odbio. No, sada su se pojavile fotografije pretučenih supružnika.

Bernard Tapie se prvo specijalizirao za preuzimanje tvrtki koje su u problemu, a 1986. godine je kupio i nogometni klub Olympique  Marseille, s kojim je osvojio naslov francuskog prvaka.  Iako uspješan, Tapie je postao simbol korumpiranog poslovnog čovjeka zbog namještanja utakmice Valenciennes-Marseille 1993. godine.

To mu je donijelo nekoliko presuda za korupciju, utaju poreza ili zlouporabu korporativne imovine, zbog čega je proveo pet mjeseci u zatvoru. 

Nakon što je pušten iz zatvora 1997. godine, postao je glumac, te radijski i televizijski voditelj, kao kratkotrajni ministar u vladi socijalista Francoisa Mitterranda, prenosi Večernji.hr.

A zanimljivo je i da je Tapie u aferu oko namještanja utakmica uvukao i legendarnog Ćiru Blaževića. Sumnjalo se da se da je Ćiro dobio 420 tisuća franaka kako bi utakmica Nantesa koji je tada vodio i Marseillea završila 0:0. Ćiro je u zatvoru u Francuskoj proveo 17 dana, ali pušten jer su se optužbe pokazale kao neosnovane.

- Lako je biti u zatvoru ako ti je savjest čista, a ja sam tamo nastavio svoj posao jer sam vodio tjelovježbu zatvorenika.

Nisam mogao biti stroži trener, i to onim najvećim razbojnicima, ubojicama. Oni su mi radili sklekove i svi su me slušali i voljeli. S tom smo se gimnastikom zbližili - ispričao je Ćiro prije tri godine u studiju Večernjeg lista i dodao:

- Svatko može doći u zatvor. Mi se bavimo poslom koji može biti kompliciran. Ja sam spokojan jer nikad nisam u životu povrijedio sport.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:23