StoryEditor
pomogli su ukrajincima?

Procurila informacija da je SAD pomogao potopiti brod Moskvu; U Pentagonu bijesni: Nije točno!

Piše desk  /  06.05.2022., 10:19h
Dužnosnik tvrdi kako je Ukrajina sama namjeravala potopiti i ciljati vodeći brod ruske crnomorske flote koristeći vlastite protubrodske rakete, ali da im je SAD dao niz obavještajnih podataka kao što su lokacije brodova.

Nismo bili uključeni u odluku Ukrajinaca da napadnu brod niti u operaciju koju su oni izveli. Nismo imali prethodnu spoznaju o namjeri Ukrajine da gađa brod, poručio je tajnik Pentagona John Kirby i time demantirao tvrdnje da su Sjedinjene Države pomogle Ukrajini potopiti rusku krstaricu Moskvu.

Demantij je došao nakon što je u četvrtak u američke medije došla informacija da je SAD pomogao Ukrajini potopiti 'ponos' Rusije. Vijest su prenijeli NBC, CNN i New York Times, a sve je dojavio američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

On je rekao kako je Ukrajina sama namjeravala potopiti i ciljati vodeći brod ruske crnomorske flote koristeći vlastite protubrodske rakete, ali da im je SAD dao niz obavještajnih podataka kao što su lokacije brodova.

- Ukrajinci imaju vlastite obavještajne sposobnosti za praćenje i gađanje ruskih mornaričkih brodova, kao što su to učinili u ovom slučaju - dodao je Kirby. Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće osudilo je izvješće New York Timesa kao “neodgovorno”, prenose 24 sata.

- Ne pružamo obavještajne podatke s namjerom da ubijemo ruske generale - poručili su.

Moskva je potonula prilikom tegljenja 14. travnja nakon što su ga pogodile dvije rakete te uzrokovale požar. Ukrajinci su tada preuzeli odgovornost za napad. Brod je imao posadu od 510 ljudi.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 03:20