StoryEditor
nakon četiri mjeseca

Procjena štete od potresa završena, ali Hercegovci još uvijek čekaju obnovu

Piše desk  /  02.09.2022., 07:57h

Čekaju se sredstva koja su obećana s viših razina vlasti

Četiri mjeseca su prošla od razornog potresa koji je, s epicentrom kod Stoca, pogodio Hercegovinu.

Procjene šteta su završene u općinama i gradovima, ali obnova nije počela, jer se još čekaju sredstva koja su obećana s viših razina vlasti.

Posljedice potresa u travnju najviše je osjetio Stolac, kada je izgubljen i ljudski život, a štete na objektima procijenjene na 4 i pol milijuna maraka, prenosi BHRT.

Milijunske štete zbrajaju i Ljubinje, Bileća i Berkovići. Gospođa Nevenka iz Ljubinja je, nakon potresa, s obitelji doslovno ostala na ulici, jer zgrada u kojoj je stanovala više nije uvjetna za stanovanje.

Posljednja četiri mjeseca živi u podstanarstvu, no danas je stiglo obećanje da se za njenu i još pet obitelji u Ljubinju gradi nova stambena zgrada.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o izdvajanju sredstava za zbrinjavanje šest obitelji u Ljubinju, devet stambenih jedinica u Berkovićima i jedne u Bileći, ukupne vrijednosti oko milijun i 300 tisuća maraka.

Sredstva za obnovu škole osigurali su u vrijednosti po 50 tisuća maraka UNESCO i Vlada RS. Ljubinje, ali i Stolac, još čekaju i milijun maraka koje je obećalo Predsjedništvo BiH. Stolac je dobio sredstva od Vlade Federacije, dok od županije čeka uplatu.

U Stocu je oštećena i osnovna škola, a u tijeku je sanacija učionica sredstvima jedne osiguravajuće kuće, kako bi se nastava koja uskoro počinje, mogla nesmetano odvijati.

Šteta u Berkovićima je procijenjena na 2 i pol milijuna, a u Bileći na gotovo 2 milijuna maraka. Lokalne razine vlasti su, kažu, nemoćne da same saniraju ogromnu štetu prouzročenu posljednjim razornim potresom.

Očekuju od viših razina vlasti da čim prije uplate obećana sredstva kako bi konačno mogli početi s obnovom oštećenih objekata.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 12:40