StoryEditor

Pročitajte nove naredbe Federalnog stožera civilne zaštite

Piše D  /  28.05.2020., 07:05h

Na sjednici je razgovarano o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donijetih mjera.

Članovi Stožera usvojili su i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uputili na razmatranje i odlučivanje prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH.

Prijedlogom ove Odluke 31.05.2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH koje je Vlada FBiH proglasila 16. ožujka ove godine. Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH zadužit će se FSCZ i Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i na toj bazi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprječavanju širenja koronavirusa.

Na osnovi preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, FSCZ izvan snage stavio je naredbe kojima je obustavljen rad shopping tržnih–centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima, a izvan snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

Novom naredbom, koja će se primjenjivati do 30. svibnja, u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena uporaba i konzumiranje nargila (šiša).

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30.05. ove godine. U obrazloženju ove naredbe, između ostalog, navedeno je da u nargila barovima postoje loši higijenski uvjeti te da, u cilju zaštite zdravlja stanovništva od koronavirusa, do daljnjeg treba zabraniti korištenje ovog duhanskog proizvoda jer predstavlja rizik za put prijenosa određenih infekcija i zaraznih bolesti.

Na izvanrednoj sjednici FSCZ naređeno je FUCZ-u da izvrši raspodjelu sredstava i opreme (deke, jastuci, tečni sapun, dezinfekcijsko sredstvo, dezinfekcijsko sredstvo za ruke, etil alkohol i sredstva za čišćenje) iz donacije Azerbejdžana, svim županijskim stožerima civilne zaštite na području FBiH.

Dnevnik.ba 

20. travanj 2024 00:26