StoryEditor
predsjednički izbori u sad-u

Problemi za Bidena - Arapi i muslimani ga neće podržati: "Iskoristio nas je"

Piše desk  /  28.01.2024., 11:34h

Brojni Arapi i muslimani sa pravom glasa u Sjedinjenim Američkim Državama neće glasati za reizbor aktualnog američkog predsednika Josepha Bidena zbog njegove nepokolebljive podrške Izraelu i neuspjeha da se postigne trajni prekid vatre u Gazi, javlja CNN, prenosi Tanjug.

CNN podsjeća da je na prethodnim predsjedničkim izborima Biden dobio podršku nekoliko istaknutih američkih muslimana, izabranih dužnosnika i lidera muslimanske zajednice, ali da su uoči novog izbornog ciklusa mnogi ljuti na njega.

- Vjerujem da se on ne može iskupiti. Neću glasati za Joea Bidena. Njegovo saučesništvo i aktivno sudjelovanje u genocidu nad palestinskim narodom u Gazi diskvalificira ga kao mog kandidata - rekao je Khalid Turani, konsultant iz Michigena i kopredsjedavajući mičigenskog ogranka kampanje „Napustimo Bidena“.

Kampanja „Napustimo Bidena“ nastala je u Minesoti nakon što je grupa američkih muslimana zatražila od američkog predsjednika da zahtjeva prekid vatre u Pojasu Gaze do 31. listopada prošle godine, a pošto Biden nije odgovorio na njihov zahtjev, grupa je obećala da će voditi kampanju protiv njega.

- Osjećam se iskorišteno kao muslimanski glasač. Biden je iskoristio ljude poput mene da bi bio izabran, a sada sve radi samo u osobnom interesu - rekla je Ariana Afshar (27), kreatorka iz Kalifornije, prenosi CNN.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:31