StoryEditor

Problemi studenata u Splitu: Visoke cijene i gazde ih ljeti izbacuju iz stana

Piše D  /  18.09.2018., 10:09h

Oglasnici su puni oglasa za najam stanova, iz kojih je jasno da, usprkos slabijoj popunjenosti i nižim cijenama, ni dogodine ne namjeravaju odustati od turizma. Većina ih jasno navodi da stan daju u najam od 1. listopada do 1. lipnja. Pritom ih nije puno briga što je upravo lipanj studentima najstresniji mjesec u godini, kada polažu ispite, prenosi Slobodna Dalmacija.

A cijene? Ispod 400 eura mjesečno (plus režije!) teško se može išta pristojno naći. Eventualno prizemlje u obiteljskoj kući na Brdima ili sobičak u Varošu. Može im i biti. Split je pun studenata, a Studentski dom "Bruno Bušić" ide u dugotrajnu obnovu pa ove godine neće ni otvarati vrata. To je još nekih 400 studentskih kreveta manje. Svi će ti studenti sada sreću tražiti u dojučerašnjim apartmanima.

- Potrudit ću se da stan nađem direktno, bez posredovanja agencije, jer tad barem neću morati plaćati proviziju. A ta provizija zapravo znači još jedna podstanarina za ništa, jer agencija ne jamči da te gazda neće izbaciti iz stana - žali nam se apsolventica Ekonomskog fakulteta iz Metkovića.

U Splitu je na studiju već pet godina i više i ne pamti koliko je stanova promijenila. Doduše, sjeća se da je prve godine s cimericom lijepi dvosobni stan na Lokvama, blizu kampusa, plaćala 300 eura, a sada je na Mejašima jedva našla garsonijeru za 350.

Ovakvih je priča među splitskim studentima more. Sve to je potaknulo volontere iz Kluba mladih Split (KMS) da u sklopu projekta "Svijet na dlanu“ pokrenu peticiju za uvođenje reda u podstanarstvo. U samo nekoliko dana potpisalo ju je oko 900 ljudi.

- Vlada nestašica stanova za dugoročni najam. Od svih slobodnih stanova u kojima ne žive vlasnici, svega 10 posto se iznajmljuje podstanarima, a 90 posto ide za turistički najam. Osim toga, omjer cijena i kvalitete je poražavajući. Prosječna cijena najamnine solidnog dvosobnog stana u Splitu narasla je s 400 na 700 eura - stoji u pozivu na potpisivanje ove peticije.

Inicijatori ove Peticije za sigurno podstanarstvo navode da im je namjera potaknuti javnu raspravu o ovoj temi i naći rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Jedan od prijedloga je da se vlasnici stanova odluče žele li ga iznajmljivati podstanarima ili u turističke svrhe. Time bi se, smatraju, utjecalo na smanjenje ilegalnih iznajmljivača i neprijavljivanja gostiju, izbacivanje podstanara ljeti te smanjenje migracije stanovništva u druge, pristupačnije gradove.

Splićanka ​Jana Šaljić (23) je jedna od volonterki KMS-a. Nakon što je diplomirala ekonomiju u Nizozemskoj, ove se godine vratila u Split. Uzela je godinu pauze da se zbroji što i kako dalje. Nije podstanarka u Splitu, nego poput većine mladih živi s roditeljima. Ni Toni Jerković (28), administrator u KMS-u i voditelj projekta "Svijet na dlanu", osobno nema podstanarskih muka.

Doduše, nije izgledno ni da će u skorije vrijeme moći kupiti vlastiti stan, usprkos činjenici da je zaposlen u KMS-u, jer nije kreditno sposoban i nema toga programa poticane stanogradnje koji bi mu pomogao da riješi stambeno pitanje u rodnom gradu. Možda eventualno kroz POS najam program. Ionako većina POS-ovih stanova u Splitu ode onima koji ih dalje iznajmljuju, jer im je to prva nekretnina samo na papiru...

I Toni živi s roditeljima tako da, srećom, nije dio podstanarske "bojne" koja svakoga mjeseca nekoliko stotina eura daje za najam i trese se hoće li već idući mjesec završiti na ulici. Ipak, i Toniju i Jani dobro su poznati podstanarski problemi s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci, naročito oni koji su iz drugih krajeva došli studirati u Split.

- Podstanarima je iz godine u godinu sve gore. Zbog apartmanizacije i visokih najamnina puno mladih seli se iz Splita u Solin, Podstranu, Kaštela... Poznajem studenta koji je sada dugoročno unajmio stan u Solinu jer mu je stres iseljavati se usred ispitnih rokova - govori Toni.

Jana se nadovezuje s pričom o dvosobnom stanu na Gripama s muzejskim namještajem u kojem najamnina dođe 500 eura...

- Studentima je teško naći stan na duži rok, a obiteljima s malom djecom i onima s kućnim ljubimcima još je gore. Nije nam namjera da ikome išta branimo, svjesni smo da vlasnici stanova mogu slobodno raspolagati svojim imovinom, ali smatramo da bi nekakva regulacija mogla pomoći. Ne želimo da se stvari otmu kontroli. Uostalom, puno je gradova u svijetu, među njima i New York i San Francisco, ograničilo turističko iznajmljivanje, jer je počelo ozbiljno narušavati kvalitetu života domicilnog stanovništva - kažu naši sugovornici.

Što će s peticijom?

Predstavit će je, kažu, splitskom Gradskom vijeću i pokušati senzibilizirati javnost za ovaj problem. Drugi cilj već su postigli, a što će Grad Split napraviti u pitanju suzbijanja sveopće turistifikacije i zaštite podstanara, tek ćemo vidjeti.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 21:41