Article_Top_970x250

Problem izbornog zakona dodatno usložnjen nelegitimnim izborom novih članova SIP-a

milorad dodik

Problem izbornog zakona dodatno usložnjen nelegitimnim izborom novih članova SIP-a

svibnja 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je da je danas u zgradi Predsjedništva BiH održan "neformalni" sastanak radne grupe o putu BiH ka Europskoj uniji u Predsjedništvu BiH kojem nisu prisustvovali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u bh. institucijama.

Dodik tvrdi da su u pismu naveli da Predsjedništvo BiH nije nadležno za europske integracije te da je poseban problem izborni zakon, kao i izbor Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH što je navedeno i u pismu HDZ-a koje potpisuje predsjednik Dragan Čović upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, prenosi Fena.

Potrebno je bilo razmotriti danas, dodaje Dodik, okvir i načelo za europske integracije u svjetlu činjenice da se 6. svibnja održava samit u Zagrebu kada će na videokonferenciji šefovi država ili vlada država članica Europske unije i zapadnog Balkana razmatrati stanje procesa europskih integracija.

Na današnjem sastanku iskazano je opredjeljenje da se što prije dođe do kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji svjesni činjenice da je metodologija pristupa promijenjena odnosno da nema više  36 poglavlja nego šest oblasti u kojima je promijenjena dinamika koja podrazumijeva da kada se sve ispregovara može se ponovo vratiti na početak.

- BiH ulazi u potpuno nepovoljniji proces nego što je to slučaj za neke druge zemlje koje su već završile proces pristupanja ili Srbija i Crna Gora koje su u postupku starog mehanizma pridruživanja EU - dodao je Dodik.

Potvrdio je da je Europska unija jedan od prioriteta BiH i dodao da su sudionici sastanka tragali za rješenjem pitanja kako bi se što prije došlo do kandidatskog statusa poput rješenja pitanja izbornog zakonodavstva što je, tvrdi, dodatno usložnjeno zbog nelegitimnog izbora novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Dodao je da je na sastanku razgovarano i o javnim nabavkama što je problem već godinama u BiH i zakon koji je, kaže Dodik, nametnuo visoki predstavnik u BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u dogovoru s predstavnicima iz Europske unije, dogovorilo je formiranje političke radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Dnevnik.ba