StoryEditor
entitetski vrhovni sud

Prnjavor mora Lutriji RS-a vratiti 1,2 milijuna maraka

Piše desk  /  14.10.2022., 14:37h

Vrhovni sud Republike Srpske presudio je da Lutrija Republike Srpske nije dužna isplatiti 1,2 milijuna KM općini Prnjavor na osnovi dobitka loto sedmice u ovom gradu.

Ovo je za Nezavisne novine potvrdio Goran Šaula, direktor Lutrije Republike Srpske, koji je istaknuo da su dobili presudu Vrhovnog suda RS-a i vjerojatno će u ponedjeljak sazvati konferenciju za tisak da se oko toga dobiju informacije iz pravog izvora.

“Znamo što je sve pisano o tome zadnjih godinu i pol dana. Ovo je točka na ono sve što se događalo u vezi s porezom na dobitke. Zadovoljni smo presudom i njome je u potpunosti uvažen zahtjev Lutrije RS-a. Presuda Okružnog suda se poništava i osporen je njihov akt”, kazao je Šaula.

Na pitanje je li Lutrija RS isplatila 1,2 milijuna KM Prnjavoru Šaula odgovara da su oni kao legalisti poštovali odluku Okružnog suda RS-a i isplatili sve Poreznoj upravi RS-a te su oni, kako smatra, proslijedili dalje novac Prnjavoru.

“Mi sada očekujemo da se taj novac vrati, odnosno on će se morati vratiti. Lutrija Republike Srpske je u jednom trenutku imala veoma tešku obavezu jer je obaveza nastala na jedan nepravni način, te nam je u momentu kada nismo ni isplatili dobitak naloženo da isplatimo porez na dobitak, tako da smo morali dizati kredit kako bi to ispoštovali. Naša žalba je u potpunosti uvažena i ukinuta je presuda Okružnog suda RS”, pojasnio je Šaula.

Što se tiče Bijeljine i Banjaluke, koje su se također žalile i tražile novac od poreza od dobitka, Šaula smatra da se Banjaluka nema na što žaliti jer se još ništa o tom dobitku ne zna.

“Postoji rok od dva mjeseca u kojem se dobitnik mora javiti u direkciju Lutrije. Kada se javi i utvrdi njegov identitet onda se točno zna daljnji postupak. Obveza uplate poreza na dobitak nastaje tek u momentu isplate dobitka igraču. Dok se igrač ne javi u propisanom roku mi nemamo nikakvu obavezu ni saznanje što ćemo s porezom na dobitak. Žalba Bijeljine na dobitak je u proceduri i to ne bih komentirao, ali ova presuda će značiti za ubuduće i jasno je opredjeljenje da je nemoguće tražiti dvostruko oporezivanje. Ako je porez plaćen Srbiji, ne može on istovremeno biti isplaćen i u RS jer postoji međudržavni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja”, pojašnjava Šaula i dodaje da misli da je presuda Okružnog suda RS konačna i da nema mogućnosti žalbe od strane općine Prnjavor.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:51