StoryEditor
prosvjedni čin

Privedena novinarka koja je upala u dnevnik s transparentom protiv rata, prijeti joj 10 godina zatvora: "Ne kajem se"

Piše desk  /  15.03.2022., 11:54h
Na transparentu koji je držala iza voditeljice jasno je bilo vidljiv natpis "Ne ratu, zaustavite rat, ne vjerujte propagandi, oni vas ovdje lažu".

Novinarka koja je sinoć upala za vrijeme udarnih vijesti na ruskoj televiziji noseći transparent na kojem poziva na prekid rata oglasila se na Twitteru. Napisala je kako ne zna što će joj se dogoditi te kako bi mogla dobiti kaznu između 5 i deset godina zatvora. Dodala je da se ne kaje zbog učinjenog. Brojni su joj ljudi, među njima i svjetski dužnosnici, na Twitteru uputili riječi podrške. Privedena je odmah poslije upada u kadar.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski se u novom video obraćanju noćas osobno zahvalio Ovsjanikovoj. "Zahvalan sam Rusima koji ne prestaju s pokušajima da iznesu istinu, i osobno toj djevojci koja je u studio Prvog kanala ušla s plakatom protiv rata. Onima koji se ne boje prosvjedovati dok se vaša zemlja nije zatvorila od cijelog svijeta. Vi se trebate boriti, da ne izgubite svoju šansu", poručio je Zelenski.

Na transparentu koji je držala iza voditeljice jasno je bilo vidljiv natpis "Ne ratu, zaustavite rat, ne vjerujte propagandi, oni vas ovdje lažu".

Televizijske vijesti u Rusiji su čvrsto pod kontrolom Kremlja i odražavaju samo rusku verziju događaja u Ukrajini. Njen glas mogao se čuti za vrijeme emisije koja je išla uživo, govorila je "Ne ratu, zaustavite rat" prije nego što je direktor programa prekinuo prijenos i pustio prethodno snimljeni izvještaj.

Prije prosvjeda koji se dogodio u programu vijesti uživo ona je snimila video u kojem je nazvala događaje u Ukrajini zločinom i rekla da se stidi da radi, za, kako je navela, propagandu Kremlja.

"Stidim se što sam sebi dozvolila da kažem laži na televizijskim ekranima. Stidim se što sam dozvolila da Rusi budu pretvoreni u zombije", rekla je ona.

Pozvala je ruski narod da prosvjeduje protiv rata, navodeći da samo oni mogu "zaustaviti ludilo".

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:11