StoryEditor

Pritvor zastupnicima zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasovanje

Piše D  /  19.10.2020., 03:10h

Sumnja se da su skupštinski zastupnici Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, koji su se ponovno kandidirali na te funkcije, zajedno i po prethodnom dogovoru, osobno ili posredstvom trećih osoba pribavili, a zatim zloupotrijebili preko stotinu kopija osobnih iskaznica građana prijavivši ih za glasovanje iz Republike Srbije. Njih dvojica se sumnjiče da su tako stvorili uvjete za izvršenje kaznenog djela prevare pri glasovanju, tako što bi na prevaran način iskoristili glasačke listiće i umjesto prijavljenih osoba glasali za sebe, odnosno političku stranku čiji su članovi, prenosi Fena.

Policija je Kojića i Bogićevića lišila slobode u četvrtak, 15. listopada, te ih sutradan dovela u prostorije Tužiteljstva Distrikta, gdje ih je tužitelj ispitao u svojstvu osumnjičenih, a odmah potom predložio nadležnom sudu da im odredi pritvor. Usljed opasnosti da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i tako ometati kazneni postupak, Osnovni sud Distrikta im je u subotu, 17. listopada odredio predloženu mjeru u trajanju od jednog mjeseca.

"S druge strane, njihovom kolegi Peji Mendešu, koji je takođe pritvoren iz skoro istovjetnih razloga, u međuvremenu je odbijena žalba na rješenje o pritvoru. Da ostaju u pritvoru, Apelacijski sud je odlučio odbijanjem žalbi i Stojana Bavarčića, Jasmina Ravkića, te Mate Gluhakovića koji su, uz skupštinske zastupnike, osumnjičeni za kaznena djela iz izborne oblasti. Među osumnjičenima su i otac jedne od zastupnica u lokalnoj skupštini Slavko Blažević, kojemu rješenje o pritvoru još nije pravomoćno, te osoba s inicijalima D.J., kao jedini osumnjičeni koji se brani sa slobode", navodi Tužiteljstvo Distrikta u priopćenju.

Zbog sumnji na zlouporabe u vezi s prijavljivanjem građana Distrikta za glasovanje izvan BiH Tužiteljstvo Brčko distrikta je u samo petnaest dana otvorilo sedam predmeta obuhvativši istragama ukupno osam osumnjičenih osoba.

U suradnji s Policijom Distrikta i Izbornim povjerenstvom, Tužiteljstvo nastoji osigurati efikasnu zaštitu biračkog prava, te kroz svoju ulogu dalje jačati vladavinu prava podržavajući i štiteći temeljne demokratske vrijednosti, procese i načela pravne države, navodi se u priopćenju.   

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:00