Article_Top_970x250

Pritvor za Afganistanca koji je organizirao krijumčarenje migranata iz BiH u Hrvatsku

operacija fast

Pritvor za Afganistanca koji je organizirao krijumčarenje migranata iz BiH u Hrvatsku

tra 14, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA (Ilustarcija)

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon saslušanja osumnjičenih, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog organizatora grupe Amira Safia (1996), državljanina Afganistana.

Mjera pritvora bit će predložena zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosuđu zemlje, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili suučesnike.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i sumnjiči se za kaznena djela organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenje ljudi.

Spomenuti osumnjičeni lišen je slobode u okviru jučerašnje operacije kodnog naziva “Fast”, usmjerene na otkrivanje i kazneno procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetaka migranata sa područja Bosne i Hercegovine prema R Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu, priopćeno je iz ove institucije.

Dnevnik.ba