StoryEditor

Pritisak na predstavnika vojvođanskih Hrvata zbog izjava o Šešelju

Piše D  /  12.04.2018., 05:04h

Zastupnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i član zastupničkog kluba oporbene Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov našao se na meti kolege parlamentarca iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) zbog izjava u povodu presude Vojislavu Šešelju u Den Haagu i progonu vojvođanskih Hrvata tijekom 90-ih godina.

Zastupnik vladajućih naprednjaka Marijan Rističević zatražio je u srbijanskom parlamentu odgovor što će vlada učiniti u povodu jučerašnje izjave Žigmanova da su državne strukture stajale iza zločina u Hrtkovcima te da je početkom ‘90-ih ubijeno 25, a protjerano 35.000 Hrvata iz Srbije.

Rističević je zatražio je da mu se dostavi popis tih ubijenih Hrvata te da mu vlada odgovori jesu li ti Hrvati iz Hrtkovaca mijenjali kuće sa Srbima iz Hrvatske i te ugovore ovjeravali na sudu.

Prema njegovoj ocjeni, šef radikala (SRS) i zastupnik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj, koji je jučer u Den Haagu oglašen krivim za progon vojvođanskih Hrvata i kojemu je izrečena kazna od 10 godina zatvora, mogao je odgovarati samo za verbalni delikt, jer u Hrtkovcima nikakvog zločina nije bilo.

Reagirajući na ove zahtjeve i prozivku pred zastupnicima, što su ih prenijeli i pojedini elektronički mediji u Srbiji, Tomislav Žigmanov je za Hinu rekao da ga Rističevićeve izjave ne čude.

Rističevićevu intervenciju držim neozbiljnom, no ipak ne i bezazlenom jer ima elemente zastrašivanja. Njegovo stajalište da u Hrtkovcima ‘nikakvog zločina nije bilo‘ krijepi, iako jalovo jer nije utemeljeno na istini, prevladavajuće mišljenje u Srbiji o događajima iz ‘90-ih, rekao je Žigmanov za Hinu.

On očekuje da srbijanska vlada reagira pokretanjem ozbiljnih istraga o progonu vojvođanskih Hrvata početkom ‘90-ih.

Komentirajući jučerašnju presudu Vojislavu Šešelju na 10 godina zatvora zbog progona vojvođanskih Hrvata, Žigmanov je, među ostalim, rekao da je presuda samo dio pravde. Vođa DHSV-a podsjetio je i da na teritoriju Srbije nije bilo rata te da državljani Srbije hrvatske nacionalnosti nisu iskazivali nelojalnost državi, uz ocjenu da su iza tih zločina stajale državne strukture i paravojne i policijske snage. Poticaj progona i nasilja imao je za posljedicu protjerivanje i ubojstva vojvođanskih Hrvata, ocijenio je Žigmanov, podsjetivši na 25 žrtava, te oko 35.000 Hrvata protjeranih iz Vojvodine, a ponajprije s područja Srijema.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:28