StoryEditor

Pritisak na istočnu bh. granicu četiri puta jači nego lani

Piše D  /  18.06.2020., 08:06h

- Migranti ne biraju mjesta, prelaze gdje mogu, gdje im je najpovoljnije i najjeftinije, jer plaćaju svoj prelazak, a to koriste krijumčari, većinom iz Srbije, a ima osoba koja ih sačekaju u Bosni i vode do određene lokacije u Tuzli, Sarajevu itd. - kaže pripadnik Jedinice Granične policije Zvornik Cvjetko Stojić.

S takvim situacijama suočavaju se svakoga dana na istočnoj granici gdje dnevno od 50 do 170 migranata bude odvraćeno od pokušaja ilegalnog prelaska. Sigurnosno pitanje profit je za krijumčare, koji im za prijevoz preko granice uzimaju od 300 do 1.000 eura.

- Čamdžija koji je sve pripremio i još jedan koji je na kraju uhvaćen. Bili su u čamcu i čekali dogovoreni signal, dok smo mi bili prikriveni. Za nekoliko sekundi su ušli u čamac. Gledali smo to termovizijskim kamerama. Za manje od dvije minute našli su se na našoj strani. Nakon što su došli na obalu uz jasan znak da se radi o policiji, oba krijumčara skočila su u Drinu i plivajući se pokušali udaljiti na drugu stranu - priča pripadnik Jedinice Granične policije Zvornik Muamer Fazlagić.

Uspješnom akcijom krijumčari su uhićeni. No, to je, tvrde, tek kap u moru.

- Tu se okreće dosta novca. To je lanac, ne jedna osoba, jako dobro uvezan i služi samo za uzimanje novca od migranata - ističe Stojić.

Veći priljev imigranata tek se očekuje. Nedostaju im materijalno-tehnička sredstva. Pripadnici SIPA-e i MUP-a RS-a pružaju im podršku na terenu, no sve je to nedovoljno, s obzirom na to da je već sada u odnosu na prošlu godinu pritisak na istočnu granicu BiH i do četiri puta veći, piše federalna.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:50