StoryEditor

Pristaše Muslimanskog bratstva u Sarajevu, Ankari, Istanbulu oplakuju Mohameda Mursija

Piše D  /  18.06.2019., 09:06h

Tisuće pristaša Muslimanskog bratstva u Turskoj izašlo je na ulice Ankare i Istanbula u utorak kako bi oplakali bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Mursija, pritom skandirajući vlastima Kaira i kriveći ih za njegovu smrt.

Mursi, vodeći član sada zabranjene islamističke skupine u Egiptu, umro je u ponedjeljak nakon što se srušio u sudu u Kairu na suđenju zbog špijunaže.

Prvi demokratski izabran čelnik Egipta u modernoj povijesti, 67-godišnji Mursi završio je u zatvoru nakon što ga je svrgnuo Abdel Fattah al-Sisi, tadašnji vojni zapovjednik, a današnji predsjednik. Svrgavanje Mursija uslijedilo je nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine, prenosi Hina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan podržavao je kratkotrajnu Mursijevu vladu, a brojni članovi i pristaše Muslimanskog bratstva otišli su u Tursku nakon što je zabranjeno njihovo djelovanje u Egiptu.

Erdogan je govoreći iza podneva u džamiji u Fatihu, konzervativnom gradskom okrugu Istanbula, nazvao Mursija "mučenikom" i poručio kako ne vjeruje da je umro prirodnom smrću.

"Ne vjerujem da je umro prirodnom smrću", rekao je. "Dugi pakleni život tiranima", dodao je turski predsjednik.

Ranije je osudio zapadne zemlje i rekao im kako su "promatrali dok su ga zbacivali s vlasti i mučili u zatvorskoj ćeliji".

Oko 500 osoba u Ankari molilo se ispred egipatskog veleposlanstva, a u Istanbulu su tisuće ljudi sudjelovale na simboličnom pogrebu u konzervativnom okrugu Fatihu.

U središtu Kaira u utorak nije bilo znakova prosvjeda.

 

Mučenik Mursi

Masa u Ankari skandirala je "ubojica Sisi, mučenik Mursi". Nosili su zastave s natpisom "Pučisti će biti poraženi", govoreći o svrgavanju Mursija.

"Izvući ćemo našu zemlju iz vojnog puča, a tog dana ćemo otići na grob Mohameda Mursija i moliti se kako bismo mu se zahvalili jer je šest godina proveo u zatvoru da bi oslobodio našu zemlju od tirana", rekao je 25-godišnji student iz Egipta, Mumin Ashraf.

Skupine za ljudska prava pozivaju na provedbu istrage uzroka Mursijeve smrti optužujući zatvorske vlasti da mu nisu osigurale zdravstvenu skrb, dok egipatska vlada odbacuje takve optužbe.

Glasnogovornik Muslimanskog bratstva Talaat Fahmi također optužuje Egipat za Mursijevu smrt. Rekao je u intervjuu za Reuters u Istanbulu da su "vođe vojnog udara provele postupni proces ubijanja tijekom šest godina".

"Nitko nije smio biti na pogrebu. Nikome nisu dopustili da vidi truplo", dodao je Fahmi.

 

Dženaza u Sarajevu

Kako prenosi sarajevski portal Klix prema odluci Rijaseta Islamske zajednice u BiH sutra je dženaza namaz u odsutnosti za svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Morsija, koji je jučer preminuo u sudnici u Kairu.

Na području sarajevskog medžlisa dženaza namaz će se klanjati na tri lokacije. Tako je određeno da se dženaza klanja u Carevoj džamiji na Baščaršiji, Istiklal džamiji na Otoci i u Centralnoj džamiji na Ilidži.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:37