StoryEditor

Priprema li se smjena Halila Lagumdžije, predsjednika VSTV-a?

Piše desk  /  25.09.2023., 15:21h


Za neupućene i površne pratitelje rada VSTV-a, ostavka potpredsjednice Biljane Simeunović, iskusne i od struke uvažavane tužiteljice, bila je iznenađenje a za sve ostale logična posljedica trenutnog stanja u samom Vijeću.

Pomalo iznenađuje odsustvo bilo kakve reakcije vječitog direktora Tajništva Admira Suljagića koji je uz Halila Lagumdžiju naveden kao isključivi razlog i uzrok ostavke što nije čest slučaj a pokazuje pravnu hrabrost Biljane Simeunović da stvari nazove pravnim imenom.

Prema podacima kojima raspolažemo jasno je da je ova ostavka samo jedna od nizu koja se očekuje pa je stoga i neuobičajena nervoza Halila Lagumdžije pomalo razumljiva kada jednog od članova Vijeća nazvao „drvosječom“ nakon čega je atmosfera na Vijeću bila na rubu incidenta.

Naime, prema informacijama kojima raspolažemo u listopadu je očekivati ostavku druge potpredsjednice Vijeća Sanele Gorušanović-Butigan koja bi dovela do automatske ostavke i samog predsjednika te bi se morala provesti procedura izbora novih čelnih ljudi VSTV-a.

U sadašnjoj konstelaciji snaga u Vijeću, odnosno u sastavu u kakvom će biti u listopadu, jasno je da sadašnji predsjednik ne može računati na 8 glasova te je sasvim realno da će vrlo skoro Vijeće imati novog predsjednika. 

Najviše šansi za izbor ima, jer bi za to mjesto po nekom nepisanom pravilu trebao biti Hrvat ili Bošnjak jer je glavni tužitelj Srbin a predsjednik suda BiH iz reda Ostalih, spomenuta Sanela Gorušanović-Butigan čiji izbor bi zasigurno najviše obradovao stranke Trojke jer bi im značajno olakšao odluku vezano za izbor suca Ustavnog suda BIH a gdje je ista kandidat ali izborom za predsjednika VSTV tu bi prijavu morala povući.

Hoće li se ova predviđanja ostvariti vrlo brzo ćemo saznati ali je zasigurno da će u VSTV biti „vruća“ jesen.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 16:59