Article_Top_970x250

"Pripravnost" u Sarajevu

zagađenje zraka

"Pripravnost" u Sarajevu

pro 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je epizodu 'Pripravnost' za kompletno područje Kantona Sarajevo.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo za protekli dan na svim stanicama pokazuju prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 koje iznose 50 µg/m3, priopćeno je iz Kantona Sarajevo, prenosi Fena.

Trend pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je i tijekom dana, tako da su prosječne vrijednosti do 15.00 sati iznosile na Vijećnici 137,97, Otoci 143,07 i Ilijašu 126,93 µg/m3. Analizatori na stacionarnoj i mobilnoj stanici koje se nalaze na Ilidži trenutno nisu u funkciji.

U isto vrijeme, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu naredna tri dana se očekuje stabilno vrijeme, uglavnom bez padalina, sa slabim vjetrom brzine 1 do 2 m/s i sa pojavom temperaturne inverzije. Tek u utorak 10. prosinca se očekuje umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, a na planinama slab snijeg.

U okviru epizode "Pripravnost", u zoni A – općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine, potrebno je uvesti zabranu kretanja automobila i teretnih vozila čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, a u svim ostalim zonama intenzivirati čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-kloridom.

Potrebno je pojačati inspekcijske nadzore nad gradilištima, smanjiti temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih osoba koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni plin ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Preporučuje se maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš, te pozivanje pravnih osoba da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih prometnica.

Također se upozorava stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, kao i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima.

Takva nedozvoljena postupanja mogu se prijaviti na eko-telefon 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite 121.

Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila.

Dnevnik.ba