StoryEditor

Pripadnici selefijskog pokreta planirali teroristički napad na SIPA-u

Piše D  /  03.07.2018., 04:07h

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Maksima Božića i Edina Hastora da su planirali i pripremali terorističke napade na zgradu Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i zgradu MUP-a Tuzlanskog kantona.

Božić i Hastor su optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu sa drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva, te planirali ove terorističke napade, čijim bi izvršenjem ozbiljno destabilizirali političke i ustavne strukture i narušili sigurnosnu situaciju u BiH i regiji, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH, prenosi Srna.

Namjere optuženih otkrili su Tužiteljstvo BiH i SIPA, a njihovim uhićenjem spriječeno je izvršenje terorističkog akta, navodi se u priopćenju.

Prilikom pretresa prostorija koje optuženi koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.

Tijekom istrage pronađeni su i dokazi o njihovim nelegalnim aktivnostima s ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta, ističu iz Tužiteljstva.

Božića i Hastora optužnica tereti da su nabavljali i pripremali sredstva, te poduzimali druge radnje kojima su stvarali uvjete za izvršenje terorističkog čina, čime su počinili kazneno djelo terorizam.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH je na čelu Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja okuplja predstavnike policijskih i sigurnosnih agencija sa nivoa BiH, entiteta i Brčko distrikta, s ciljem otkrivanja, procesuiranja i sprečavanja aktivnosti povezanih s terorizmom, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:22