Article_Top_970x250

Pripadnica ISIL-a priznala da je planirala napad na londonsku katedralu St. Paul i hotel

zaklela se na odanost

Pripadnica ISIL-a priznala da je planirala napad na londonsku katedralu St. Paul i hotel

velj 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Safija Amira Ahaikh 36-godišnjakinja koja se zaklela na odanost Islamskoj državi, priznala je sudjelovanje u zavjeri da se izvrši bombaški napad na poznatu londonsku katedralu St. Paul i obližnji hotel.

Ona je priznala krivicu na londonskom Središnjem kaznenom sudu, a presuda za "pripremanje terorističkih akcija" i raspačavanje terorističkih publikacija bit će izrečena 11. svibnja.

Shaikh, rođena kao Michelle Ramsden, koja je prešla na islam 2007., uhićena je nakon što je o postavljanju eksploziva razgovarala s dvoje tajnih agenata ubačenih u redove islamskih ekstremista.

Kako je objavila policija, ona je "istražila metode i osmislila plan kako izvršiti teroristički napad (...) te je doputovala u London i odsjela u hotelu u blizini katedrale kako bi napravila izvide".

Na sudu je kazala da je oduvijek željela učiniti nešto spektakularno (...), prema njenim riječima, "ubiti samo jednog kafira - nevjernika nije dovoljno".

Prema vlastitim riječima, kao metu je željela crkvu ili nešto drugo od "povijesne važnosti", i to na Božić ili Uskrs kako bi "ubila što više ljudi".

Sudac je obrani naložio da, ako to žele, psihijatrijsko vještačenje moraju podnijeti najkasnije do 3. travnja, prenosi Hina.

Dnevnik.ba