StoryEditor

Princa Lihtenštajna optužili da je ubio najvećeg medvjeda u Rumunjskoj

Piše D  /  05.05.2021., 10:05h

Rumunjska nevladina organizacija Green i austrijska nevladina organizacija VGT navode u izjavi da je medvjeda imena Arthur u ožujku ustrijelio Princ Emanuel von un zu Liechtenstein. 

Sve se dogodilo u zaštićenom području Karpata, a prema nevladinim organizacijama, princ je dobio posebno odobrenje rumunjskog ministarstva za pucanje u žensku medvjeda koja je nanosila štetu farmama u Ojduli, prenosi Index.

"Princ nije ubio problematičnog medvjeda, već mužjaka koji je živio duboko u šumi i nikada se nije približio lokalitetima", navodi se. 

AP je izvijestio o službenim dokumentima u vezi spornog lova koji potvrđuju da je princ Emanuel u ožujku dobio četverodnevnu dozvolu za lov te da je 13. ožujka "ulovio" 17-godišnjeg smeđeg medvjeda za kojeg je navodno plaćeno 7 tisuća eura. 

Princ ne želi komentirati situaciju

Gabriel Paun, predsjednik Greena, navodi kako je Arthur imao 17 godina i da je bio najveći medvjed u Rumunjskoj, a vjerojatno i najveći koji živi u Europskoj uniji. 

"Pitam se kako je princ mogao zamijeniti ženku medvjeda koja je dolazila u selo s najvećim mužjakom koji je živio duboko u šumi", rekao je Paun i dodao kako princ nije došao kako bi pomogao mještanima i ubio medvjedicu koja im je radila probleme već je htio odnijeti kući najveći trofej. 

Smeđi medvjed je prema međunarodnim i rumunjskim zakonima zaštićena vrsta. Međutim, vlast odobri iznimke u slučaju medvjeda koji nanose ozbiljnu štetu i prijete ljudima. 

Rumunjski ministar zaštite okoliša Tánczos Barna rekao je da je pokrenuta istraga. 

AP nije uspio doći do princa, a švicarske novine Blick navode kako princ ne želi komentirati situaciju. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:30